Akademik Ciril Zlobec

 

V 94. letu starosti je umrl slovenski pesnik – največji sodobni ljubezenski poet, prevajalec, publicist, urednik, novinar, politik in partizan, akademik ter častni občan Občine Sežana Ciril Zlobec. V njegov spomin bo v ponedeljek, 27. avgusta 2018, v Kosovelovem domu v Sežani potekala žalna seja Občinskega sveta.

Ciril Zlobec se je rodil na Krasu in ga vedno nosil v srcu. Njegova navezanost na prostrano kraško gmajno in tukajšnje ljudi je bila posebna in brezmejna. Svoji rojstni pokrajini je posvetil velik del svojega pesniškega ustvarjanja.
Znan je bil zlasti kot umetnik, ki je pisal lirične, čustvene pesmi, napisal pa je tudi dva romana in nekaj esejističnih ter pripovedniških del. Leta 1953 je skupaj s Tonetom Pavčkom, Kajetanom Kovičem in Janezom Menartom izdal pesniško zbirko Pesmi štirih. Sledile so številne druge, ob njegovem 90. rojstnem dnevu pa je izšel še izbor njegovih ljubezenskih pesmi Ljubezen – čudež duše in telesa. Njegov pesniški in prevajalski opus je bogat, prežema ga mogočna ljubezen do življenja, do slovenske domovine in njenega jezika, za katerega je zastavil tudi svojo politično avtoriteto. Bil je junaški borec za osvoboditev Primorske in slovenskega naroda izpod fašizma in nacizma v drugi svetovni vojni. Bil je eden najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, tkal je prijateljske vezi z velikimi duhovi po vsem svetu in bil moder, priljubljen in velik človek.
Za svoje delo je bil nagrajen z najvišjimi priznanji, med njimi Prešernovo nagrado in zlatim znakom svobode, bil je tudi častni doktor Univerze na Primorskem. Leta 2000, ob njegovi 75. letnici rojstva, mu je Občina Sežana za neprecenljiv prispevek na področju umetnosti, za razvoj in promocijo Krasa ter za zasluge za slovenski narod, s ponosom podelila naziv častnega občana.
V spomin na Cirila Zlobca bo na sedežu Občine Sežana (Partizanska cesta 4) od ponedeljka, 27. avgusta do srede, 29. avgusta odprta žalna knjiga, v Kosovelovem domu pa bo žalna seja Občinskega sveta Občine Sežana v ponedeljek, 27. avgusta 2018, ob 11. uri.