Lanskoletna slovesnost je bila dobro obiskana

 

Vsi smo rojeni svobodni

Taboriščni odbor Ravensbrück pri ZZB za vrednote NOB Slovenije tudi letos pripravlja tradicionalno, vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev.

Srečanje bo potekalo od petka, 14. septembra, do ponedeljka, 17. septembra 2018, v hotelih Life Class v Portorožu, prav tako tradicionalna pa je tudi slovesnost pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, v nedeljo, 16. septembra, ob 11. uri v Kongresnem centru dvorane Colombo Hotela Slovenija v Portorožu.

Slovesnost, ki bo letos potekala pod naslovom „Vsi s(m)o rojeni svobodni“, s podnaslovom Za svobodo, dostojanstvo in mir, bomo povezali z dvema obletnicama; 70 – letnico ZZB za vrednote NOB Slovenije, ki nadaljuje tradicijo Osvobodilne fronte in se je zavezala spoštovanju vrednot partizanstva, hkrati pa tudi 70 – letnico Splošne deklaracije človekovih pravic. Obe sta se udejanjile na tragičnih izkušnjah 2. svetovne vojne, ki je vojno iz strelskih jarkov dobesedno prenesla v vsak dom, ko so ženske in številni otroci iz nemih opazovalcev postali „anonimne“ vojne žrtve v zaporih, taboriščih in izgnanstvih.

Temeljno sporočilo slovesnosti je, da je vsaka vojna nesmiselna, razen če poteka v luči svobode in dostojanstva za vse in v bran temeljnih človekovih pravic. Prav vsem, predvsem pa mladim, želimo na neposreden način obuditi ljubezen do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov kot so tovarištvo, solidarnost, sočutje, pravičnost in enotnost. V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, Partizanski pevski zbor, pevka Tinkara Kovač, tenorist Martin Sušnik, balerine Baletne šole Stevens, pevski zbor OŠ Koper, dramski igralec Domen Valič, TV Medvode s projekcijami in številni drugi. Zavezali se bomo ohranjanju spomina tudi potem, ko pričevalcev ne bo več med nami.

Cena polpenziona v dvoposteljni sobi je 51 € na dan – skupaj dva, tri ali več dni. Dodatek za enoposteljno sobo je 18 € na dan. Namestitev bo v hotelu Riviera in Slovenija. Brezplačna uporaba zunanjega in novega notranjega kompleksa hotela.

Prijavite se do vključno 10. septembra 2018 pisno na naslov: ZZB NOB Slovenije, Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana ali po telefonu, št. 01/434-44-45, gsm 051/392-120. Mail:info@zzb-nob.si