Poklon graditeljem mreže upora

Ob spomeniku Matije Verdnika – Tomaža v Svečah na avstrijskem Koroškem se je Zveza koroških partizanov in privržencev protifašističnega odpora poklonila spominu na padle partizane iz tega kraja, med katerimi so bili tudi borci za svobodo iz Slovenije, ki so tedaj odločilno pomagali graditi mrežo odpora na južnem Koroškem. Med njimi je bil preživeli borec iz bunkerja pod Arihovo pečjo, Bogdan Mohor – Ston, ki se vedno znova vrača med koroške Slovenci in nam, potomcem partizanov, pripoveduje tudi o tem, kako so se tedaj bojevali tudi za naš danes in jutri.

PIŠE: Andrej Mohar, tajnik ZKP; FOTO: Franc Wakounig

»Dostojno se spominjamo ljudi, ki so sodelovali v protinacističnem partizanskem uporu in so zaradi svojega človečanskega in narodnostnega prepričanja ter zaradi svojega poguma izgubili svoja mlada življenja. Vemo, da je tudi tu v Svečah sodelovalo še več ljudi v odporu, a so na srečo ta kriminalni čas preživeli. Tukaj na sveškem pokopališču so poleg Matije Verdnika – Tomaža pokopani še Lekš Einspieler, najprej tajnik, nato pa še predsednik domačega Slovenskega prosvetnega društva Kočna, ter njegova somišljenika Florijan Križnar in Valentin Schwarz. Tem domačinom smo leta 2010 na poti do bistriške cerkve, na kraju zločina, postavili tudi spomenik v obliki železne skulpture, ki jo je zasnoval Walter Mischkulnig iz sosednjega Bilčovsa.« Te misli dolgoletne predsednice SPD Kočna Tatjane Feinig so bile uvod v vsakoletno spominsko srečanje v Svečah, ki ga pripravlja Zveza koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora.

Spomenik v Svečah

Spomenik v Svečah

Slavnostna govornica v Svečah je bila nekdanja slovenska obrambna ministrica, danes podpredsednica ZZB za vrednote NOB v Sloveniji, Ljubica Jelušič. Med drugim je opozorila, da bodo letos v ZZB veliko pozornosti namenili praznovanju 75. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte. Sicer pa je izrazila prepričanje, da je slovensko prebivalstvo na Koroškem z iskreno vero v osvoboditev izpod nacizma pomagalo partizanom, če se ni samo pridružilo partizanskim enotam. Govor je v celoti objavljen na spletni strani http://www.zzb-nob.si/govori2 in na spletni strani Zveze koroških partizanov http://www.partizani.at.

Več v tiskani izdaji.

Naslovna fotografija: Med udeleženci: predsednik ZKP Milan Wutte, podpredsednica ZZB NOB Ljubica Jelušič, generalni konzul RS v Celovcu Milan Predan in domačin, nekdanji avstrijski veleposlanik v Ljubljani in zdajšnji visoki predstavnik v BiH Valentin Inzko