Tradicionalna spominska slovesnost ob obletnici boja in poboja ranjenih in zajetih borcev in bork Cankarjeve brigade na hribu nad vasjo Javorovica v Gorjancih je bila 18. marca letos še posebej lepa. Pri spominskem hramu se je zbrala 500-glava množica, med njimi tudi precej mladih. Sorazmerno veliko je bilo pohodnikov, nekateri so prišli celo iz Novega mesta.

Za začetek je župan občine Šentjernej sprejel raport poveljnika postrojenih članov spominskega Gorjanskega bataljona. Nato sta člana pihalne godbe SV zaigrala državno himno. Sledila sta nagovora predsednika krajevne organizacije ZB NOB Matjaža Zagorca in župana občine Šentjernej Radka Luzarja. Ob zvokih žalostinke so v spominskem hramu položili vence ali cvetje: ministrica za obrambo Andreja Katič s sodelavci, župan občine Šentjernej s sodelavci, delegacija skupnosti borcev Cankarjeve brigade, predstavniki Veleposlaništva LR Kitajske, predstavniki Veleposlaništva Ruske federacije in predstavniki Zavezništva socialno liberalnih demokratov. Medtem pa sta k bližnjemu obelisku položili venec oziroma cvetje delegaciji ZB za vrednote NOB Novo mesto in Policijskega veteranskega društva Sever- DBK.

Slavnostno govornico, ministrico za obrambo Andrejo Katič, so navzoči pozdravili in večkrat tudi prekinili z aplavzi. Prav tako je požel veliko odobravanja zgodovinar, kustos dr. Martin Premk, ki je med drugim zagotovil, da slovenski muzeji hranijo veliko pisnega in fotografskega gradiva, ki nedvomno izpričuje, da so bili vsi ranjeni in zajeti partizani na Javorovici zverinsko pobiti kar tam, in da so to storili domobranci, ki po bitki niso privedli niti enega samega ujetnika.

V kulturnem delu programa so sodelovali še Ljudski pevci iz Vrhpolja (pevovodja Anton Fink), Osnovna šola Šentjernej (izvrstni recitatorki in mladi harmonikar), lastne pesmi sta recitirala Jožica Kapele in Lojze Podobnik, partizanske tekste je doživeto recitirala igralka in poslanka Violeta Tomič, svoje pa je dodala članica Gorjanskega bataljona Terezija Potočar. Program so še obogatili domiselni vložki povezovalke Elizabete Kušljan Gegič. K slovesnemu vzdušju je veliko prispevala častna straža Slovenske vojske in navzočnost številnih praporov borčevskih in drugih domoljubnih organizacij. Spominski Gorjanski bataljon pa se je edini še živeči od maloštevilnih preživelih na Javorovici, Malči Jakša – Miši, javno oddolžil s spominsko fotografijo.