Ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, je ZZB za vrednote NOB Slovenije v Pionirskem domu v Ljubljani pripravila tradicionalno slovesno sejo glavnega odbora. Letos je bila še posebej slovesna, saj je potekala v duhu 75. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte. Udeležili so se je tudi predstavniki drugih domoljubnih in veteranskih organizacij. Slavnostni govornik je bil podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije dr. Matjaž Kmecl.

PIŠE: Nataša Predalič, TV Medvode; FOTO: mag. Aleš Nanut

»Takoj po okupaciji je na vseh koncih naše domovine zagorel vseljudski upor; bil je oblika spontane in množične odgovornosti, ki jo je skupina vodilnih izobražencev v noči med 26. in 27. aprilom povzela v znani program. Njegov temeljni kamen je zaobsežen v besedi svoboda, zato osvobodilna, in fronta kot njena demokratična, uporna vseljudskost,« je v uvodu pojasnil osnovni pomen OF dr. Matjaž Kmecl, podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije.

Uvodni pozdrav je sicer pripadel Titu Turnšku, predsedniku ZZB za vrednote NOB, ki je citiral častnega predsednika ZZB za vrednote NOB, Janeza Stanovnika. Ta je nekoč dejal: »OF se je rodila globoko v duši našega naroda, zaradi ponižanja in razžaljenja ob okupaciji.« Tudi 25. obletnice osamosvojitve Slovenije ne bi bilo, če ne bi bilo dogodka pred 75 leti, je še dejal Tit Turnšek, saj sta oba zelo povezana: »Obakrat je bil narod enoten in branili smo svojo čast in svobodo.«

Ob tej priložnosti so podelili najvišja priznanja borčevske organizacije. Zlate plakete za najboljšo krajevno organizacijo ZB NOB so prejeli: KO ZB NOB Predmeja, KO ZB NOB Sromlje, KO ZB NOB Motnik – Špitalič, KO ZB NOB Bertoki, KO ZB NOB Kokrica, KO ZB NOB Brestanica, KO ZB NOB Volčina, KO ZB NOB Zadobrova – Sneberje, KO ZB NOB Šempeter pri Gorici, KO ZB NOB Vrtojba, KO ZB NOB Postojna, KO ZB NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu, KO ZB NOB Kobarid in ZB NOB Črnuče. Zlate plakete posameznikom so podelili Frančišku Marijanu Drašlerju, Irmi Grbec, Jožici Hribar, Alešu Kardelju, Matevžu Koširju, Jožetu Mermalu, Andreju Pengovu Bitencu, Francu Škufci, Marjeti Verbič in Julijani Žibert.

Najvišje priznanje borčevske organizacije, listino ZZB, so letos prejeli Frančišek Bera, Ivo Grobelnik in dr. Maca Jogan za izredno uspešno in kakovostno uresničevanje programskih usmeritev Zveze, za ohranjanje pridobitev in negovanje vrednot NOB in za njihovo uveljavljanje v družbi. V imenu prejemnikov se je zahvalila Maca Jogan in poudarila, da je to velika čast, ki jo sprejemajo s hvaležnostjo in odgovornostjo. S hvaležnostjo vsem prednikom, svobodoljubnim moškim in ženskam, ki so prisluhnili klicu svobode in se uprli okupatorju v času, ko je bil izid upora neznan: »Vsem tistim, ki so Osvobodilno fronto sprejeli kot zvezdo vodnico, ki je pomagala iskati pravo pot iz uničujočega pekla. Z odgovornostjo do sedanjih in prihodnjih pripadnikov te narodne skupnosti, da jim prenesemo upornega duha, da bodo v sporočilih in vzorih partizanskega boja in množične aktivistične podpore Osvobodilne fronte lahko iskali navdih in spodbudo za svoje delovanje v okviru vrednot narodnoosvobodilnega boja.«

Na prireditvi, ki jo je zasnovala in vodila Mojca Poredoš, so se prepletali recitacije pesmi in petje članov Partizanskega pevskega zbora, ki ga vodi Franc Gornik.