»PREBOJ«
igrano-dokumentarni film o bitki na Menini planini

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, z igrano dokumentarnim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove. Film z naslovom »PREBOJ« prikazuje nemogoče pogoje v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi.

Filmsko zgodbo oblikujejo spomini komandanta Franca Severja – Frante, kurirja Franca Bere, radiotelegrafista Rudija Fajferja, šifrantke Valerijo Skrinjar Trvz ter mitraljezca Jožeta Strniše, skupaj s prepletom arhivskega filmskega materiala, fotografij in na novo posnete filmske igrane zgodbe, ki skozi določene scene čustveno ilustrirajo situacije v katerih so se znašli partizani na Menini planini marca 1945.
Glavno vlogo komandanta Frante bo odigral slovenski filmski in gledališki igralec Domen Valič. Scenarist in režiser filma je Dejan Babosek, med drugim avtor igranega filma Strah in V imenu resnice.
Premiera filma bo na sporedu v jeseni 2019! Film bo glede na interes gostoval tudi po Sloveniji.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se projekta loteva z lastnimi sredstvi ter s pomočjo donatorjev in sponzorjev. V kolikor v vašem okolju prepoznate sponzorje, prosim vzpostavite kontakt in pripravili bomo potrebno dokumentacijo.
Fizične osebe, naše članstvo in simpatizerje vabimo, da postanete donatorji projekta »PREBOJ«. Višina donacij je poljubna in prostovoljna. Če boste prispevali 15 EUR ali več, boste prejemnik jubilejne značke PREBOJ. Tisti, ki boste prispevali 40 EUR ali več, prejmete dve karti za premiero filma.

Donacijo, ki bo namenjena izključno temu projektu, lahko prispevate na naslov:
ZZB NOB Slovenije, Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Banka: NLB d.d. Ljubljana
BIC banke ali SWIFT :  LJBASI2X
IBAN: SI56 0201 0001 8541 225
Sklic 00  229
Namen plačila: Donacija za film PREBOJ, Menina planina 

Vsem podpornikom projekta, se že vnaprej iskreno zahvaljujemo!

Na sliki: Franc Sever Franta in Dejan Babošek (Foto: Janez Alič)