Izjemni prispevek Brdarjeve družine med NOB

Oktobra lani je v Vinharjah nad Poljansko dolino visok življenjski jubilej, devetdeset let, slavila Amalija Peternelj – Sonja, partizanka Cankarjevega bataljona. Malka po domače je doma iz znane družine Brdarjevih iz Vinharij, organizatorjev poljanske vstaje leta 1941. Njeno mladost so zaznamovali težke vojne preizkušnje, okrutnost okupatorja, ki se je znesel nad njeno družino in domačijo, ter nenehna beg in skrivanje pred domačimi izdajalci.

PIŠE: Milena Sitar, FOTO: Jože Reya

V dneh pred božičem leta 1941 so si večje in manjše skupine prostovoljcev iz vasi in zaselkov osrednjega dela Poljanske doline utirale skrivne poti čez hribe in skozi grape proti Vinharjam. To so bili poljanski vstajniki, ki so se odzvali na poziv OF, da z vstajo preženejo Nemce iz doline in preprečijo nadaljnje izgone družin z njihovih domov. Prvo zbirališče je bilo na kmetiji pri Brdarju v Vinharjah. To je bila domačija, na kateri sta gospodarila oče Janez in mati Marija, ki sta imela štiri sinove in tri hčere. Oče je bil napreden gospodar. Že poleti leta 1941 so na skrivaj prihajali k hiši tuji ljudje, oče je odhajal na sestanke, starejši sin je zbiral orožje. Nemci so ga nagovarjali, da bi zanje zbiral obveščevalne podatke, saj je znal nemško, in mu ponudili celo plačilo, a jih je zavrnil in se še tesneje povezal z OF. Postal je eden najbolj dejavnih organizatorjev poljanske vstaje. Pri Brdarju sta bila tudi zatočišče partizanov in skrivališče orožja. Ob božiču, ko je bila splošna vstaja v Poljanah, se je tukaj zbiralo približno tristo novincev.

Več v tiskani izdaji.

Naslovna fotografija: Amalija Peternelj: utrinek s spominskega srečanja v Vinharjah ob obletnici poljanske vstaje 5. decembra lani