Ob 75. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda je Ustanova Franca Rozmana – Staneta v sodelovanju z ZZB za vrednote NOB Slovenije izdala Slovenski zbornik 2016. Uredila sta ga Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije in zgodovinarka dr. Nevenka Troha.

?

Slovenski zbornik 2016 predstavlja zbirko 59 besedil, ki so jih prispevali vidni slovenski avtorji vseh generacij. V njem so zbrani spominski zapisi treh še živečih slovenskih narodnih herojev (Andreane Družine – Olge, Draga Flisa – Strele in Jožeta Ožbolta) ter zapisi prvoborcev, nosilcev partizanske spomenice leta 1941, poveljnikov partizanskih enot in drugih aktivnih udeležencev NOB, pa tudi prispevki vidnih osebnosti slovenskega javnega in političnega življenja. Med njimi je kar šest članov SAZU. »Zbornik je namenjen slovenskemu narodu, četrti povojni generaciji, ki na srečo ni doživela tega, kar smo doživeli mi. V njem niso zbrana pričevanja, v njem so zapisani tudi raziskovanja, analize in sklepanja«, je ob predstavitvi opozoril Janez Stanovnik.

Zbornik je na javni predstavitvi s svojim razmišljanjem na pot pospremil dr. Ljubi Bavcon, član Sveta ZZB za vrednote NOB Slovenije. Med drugim je dejal, da so se avtorji na urednikovo povabilo »odzvali«, kot se je leta 1941 klicu Osvobodilne fronte odzvala velika večina Slovencev. Ob devetih nosilnih temah, ki se navezujejo na devet temeljnih točk Osvobodilne fronte, se je nabral še šopek kakšnih petdesetih analitičnih, pa tudi kritičnih, a ne sovražnih ugotovitev in razmišljanj, pričanj, pripovedi, doživetij in spoznanj. Zapisali so jih ljudje, ki so bili pred 75 leti udeleženci štiriletnega osvobodilnega boja slovenskega naroda ali pa so doživeli, sooblikovali ali pa zgodovinsko, sociološko, filozofsko in antropološko preučevali tisto resničnost, ki je po koncu vojne nastala na podlagi devetih ciljev, ki so jih določili snovalci Osvobodilne fronte.« Predgovor k zborniku je napisal akademik, 101-letni dr. Anton Vratuša.