Tradicionalno srečanje preživelih taboriščnikov, njihovih svojcev in prijateljev ter vseh, ki skrbijo za to, da se zločin ne pozabi, je bilo tudi letos na pokopališču taborišča Kampor na otoku Rabu. Udeležilo se ga je več kot 300 obiskovalcev iz Slovenije in Hrvaške, med njimi tudi domačini iz Raba. Na slovesnosti so vence in cvetje pri obelisku na pokopališču položili delegacija ZZB za vrednote NOB Slovenije, predstavniki mesta Rab, Primorsko-Goranske županije, slovenska veleposlanica na Hrvaškem dr. Smiljana Knez, poslanec državnega zbora Uroš Prikl, predstavniki občine Kočevje, mest Čabar in Lopar, Zveze antifašističnih borcev in antifašistov republike Hrvaške, Skupnost internirancev Dachau iz Slovenije in Združenje antifašistov Raba.

BESEDILO IN FOTO: Iztok Pipan

V taborišču Kampor je v letih 1942 in 1943 trpelo okoli 15.000 Slovencev, Hrvatov in Židov. Slovesnost ni bila namenjena samo obeleževanju spomina na težke dni naše skupne preteklosti, ampak je bila tudi most prijateljstva med hrvaškim in slovenskim narodom, most, ki nas združuje v spominu in opominu, da se nasilje, povezano z različnimi ideologijami, ne bi več ponovilo. To je bila tudi osrednja tema številnih govornikov, tako slovenskih kot hrvaških, ki so poudarjali potrebo po ohranjanju zavedanja o skupni antifašistični tradiciji. In, da si tudi ob vsem vedenju, poslušanju pričevanj, ne moremo predstavljati na eni strani trpljenja vseh, ki jih je vojna doletela na njihovih domovih, pognala v boj, izgnanstvo in begunstvo, v zapore in koncentracijska taborišča, in na drugi strani njihovega poguma in moči.

Zbrane je nagovoril Herman Janež ml., predsednik Taboriščnega odbora Rab – Gonars, ki se je zahvalil tako prebivalcem Raba kot tudi občini Rab za skrb pri urejanju spominskega parka in poudaril, da vsakoletna srečanja ohranjajo stike s preživelimi taboriščniki, njihovimi svojci in prebivalci Raba. Tudi župan občine Rab Nikola Grgurić je menil, da prebivalci otoka Rab nikoli ne smejo pozabiti kaj so doživeli in kako je italijanski fašizem v imenu ideologije uničeval druge narode. Obenem ga veseli opažanje, da v zadnjih treh letih, odkar je župan, vsako leto več obiskovalcev obišče prostor taborišča, tako med letom kot tudi na sam spominski dan. V imenu slovenske borčevske organizacije je spregovoril član predsedstva Jože Oberstar, ki je med drugim spomnil tudi na ustanovitev OF v taborišču, Rabske brigade in letos preminulega Antona Vratušo, namestnika komandanta brigade.