Na tradicionalnem vseslovenskem srečanju nekdanjih internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, izgnank ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev ter somišljenikov, ki je tudi letos potekalo v Portorožu, je bila osrednja slovesnost, tokrat posebej posvečena 70. obletnici priključitvi Primorske k matični državi. Več kot petsto obiskovalcev iz vse Slovenije je prisluhnilo odličnemu programu, ki je potekal po scenariju Silvane Knok in pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki je bil tudi slavnostni govornik.

FOTO: Iztok Pipan

Poleg predsednika Pahorja in njegove žene, so se slovesnosti udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predsednik in podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek in Marijan Križman, članica predsedstva Tilka Bogovič, ter poslanca Mirjam Bon Klanjšek in Marko Ferluga. Povsem polno dvorano pa so navdušili nastopajoči: Otroški pevski zbor Osnovne šole Koper, folklorna skupina Valček, orkester Slovenske vojske, pevki Marjetka Popovska in Lia Luša, pevec Slavko Ivančič, tenorist Martin Sušnik, balerine Baletne šole Stevens ter odličen voditelj Domen Valič. Slovesnost je v imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB NOB Slovenije pripravil Taboriščni odbor Ravensbrück.

Otroški pevski zbor Osnovne šole Koper

Med drugo svetovno vojno je okupator v koncentracijska taborišča in zapore poslal skoraj 22.000 Slovenk, največ prav v največje žensko koncentracijsko taborišče Ravensbrück v Nemčiji, kjer je bilo zaprtih 2.230 Slovenk, več kot 200 pa jih je tam tudi umrlo, ter v taborišče Birkenau, največjo podružnico zloglasnega taborišče Auschwitz na Poljskem, številne pa so internirali tudi na Rab in Gonars. Približno 9.000 taboriščnic in zapornic se po vojni ni vrnilo domov.

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

Zbrane je uvodoma pozdravil Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück, nato pa se je pričela osrednja prireditev, kjer so se glasbene točke prepletale z videoprojekcijami in pripovedmi utrinkov iz življenj posameznih internirank. Za oblikovanje programa in tehnično izvedbo je poskrbela ekipa Televizije Medvode (Iztok Pipan, Klemen Mlinarič, Žiga Kovač, Lina Potočki Vozny, Miha Dulmin, Nataša Predalič). Po slavnostnem govoru predsednika Boruta Pahorja, ki je bil že peto leto osebni pokrovitelj srečanja, so se vsi nastopajoči poslovili s pesmijo Vstala Primorska, ki so jo zapeli skupaj z zbranimi v dvorani, ki postaja premajhna za ta srečanja, ki vsako leto privabijo vse več ljudi.