Iztegnjene desnice na šohtu naj ne gredo mimo neopazno

Pismo VZPI-ANPI, prefekt in kvestura o neofašističnem shodu ob 25. aprilu

Ni bil prvi in po vsej verjetnosti ne bo zadnji. Neofašistični shod pristašev skupin Gruppo Unione Difesa in Veneto Fronte Skinheads, ki so 25. aprila na bazovskem šohtu iztegovali desnice in se poklonili žrtvam povojnih pobojev ter padlim Italijanske socialne republike, upravičeno odmeva v širši javnosti. Predsednika tržaškega in goriškega združenja partizanov Italije VZPI-ANPI Fabio Vallon in Ennio Pironi sta včeraj v uradnem pismu tržaškega prefekta Annunziata Vardeja vprašala, kako so lahko dovolili »tovrstno poveličevanje fašizma in njegovih zločinov«.
Italija se je rodila iz antifašističnega boja, 25. april 1945 pa je kot dan osvoboditve države izpod nacifašističnega jarma njegov praznik, sta spomnila podpisnika. Zakona Scelba in Mancino prepovedujeta obstoj katerekoli skupine, ki bi se odprto sklicevala na fašizem, organizatorji iz Veneta pa so skušali obiti zapečatene prepovedi, sta navedla. Iztegnjena desnica oziroma fašistični pozdrav prepogosto obvelja za del folklore, sta bila kritična. Na šohtu so se poleg tega udeleženci spomnili »civilnih in vojaških žrtev ‘osvoboditeljev’« in s tem obsodili partizanske enote in zavezniško vojsko, sta pojasnila. Po besedah Vallona in Pironija gre tu za zanikanje osvoboditve in odporništva, ki ju je zapečatila tudi italijanska ustava, in za iskanje dostojanstva za fašiste in podpornike nacističnih okupatorjev. »Če kdo tako odkrito kritizira vrednote praznika osvoboditve, pomeni, da pojmuje za zakonite in podpira fašistične zločine. Govorimo torej o dejanjih, ki niso v sozvočju z demokracijo in njenimi zakoni in so zaradi tega na celi črti nesprejemljiva,« sta bila neomajna.
Prefekt Vardè je za Primorski dnevnik razložil, da tržaška prefektura ni izdala nobenega dovoljenja za shod in je za to kvečjemu pristojna kvestura. V vsakem primeru pa je formalno bolj kot o prošnjah pravilno govoriti o obvestilu organizatorjev, da bo potekal shod, je navedel. Pismo tržaškega in goriškega zastopnika VZPI-ANPI namerava vsekakor vzeti v pretres.
Iz tržaške kvesture so sporočili, da sta skupini Gruppo Unione Difesa in Veneto Fronte Skinheads res prijavili shod. Opisali pa sta jo kot navadno, ne pa fašistično manifestacijo, so navedli. Kaj bi lahko drugega na šohtu počeli skrajno desni skupini, ki se že v imenu sklicujeta tudi na »skinheade« oziroma obritoglavce, ni znano. Tržaška politična policija Digos pa bo po potrebi ukrepala, so zagotovili.
Italijanska sodna praksa se res ni zapisala v spomin zaradi strogosti do poveličevanja fašizma. Vrhovno sodišče v Rimu se je denimo izrazilo v prid četverici, ki je 25. aprila 2016 na pokopališču Maggiore v Milanu dvignila desnice v fašistični pozdrav, češ da naj bi bilo to sprejemljivo, če gre za zgodovinski poklon.

Vesna Pahor, Primorski dnevnik
(Foto: zajem z zaslona)