V ljubljanski knjigarni Azil so predstavili večkrat nagrajeno fotografsko monografijo o spominih na internacijo Slovencev v italijanska fašistična taborišča. Fotografinja Manca Juvan je s sodelavkama, Sašo Petejan in dr. Urško Strle, ustvarila pretanjen vizualni zapis zgodovinskega spomina na dogodke, potrebne mednarodne prepoznavnosti. Zato je knjiga Guardians  of the Spoon (Varuhi žlice) izšla v angleškem jeziku.

“Bistvo ni v tem, kaj gledamo in kaj vidimo, ampak kako te slike same na nek način vrnejo pogled, kako nas one “gledajo” (zadevajo), kako nas zdramijo, povzročijo, da se zavedamo ne le grozot iz preteklosti, ampak kako te grozote živijo tudi danes – fotografije so tiste, ki foto-grafirajo nas.” [Slavoj Žižek, iz spremnega besedila]

Na predstavitvi so bili prisotni nekdanji interniranci fašističnih koncentracijskih taborišč in njihovi svojci, predstavnika Taboriščnega odbora Rab-Gonars. Herman Janež ml. in Janez Maršič, predstavniki ZZB za vrednote NOB. Med gosti je bil tudi dr. Robert Kroflič, profesor, znanstvenik s področja vzgoje in izobraževanja ter publicist.

Knjiga je izšla konec lanskega leta. Oblikovanje in prelom je delo Sare Badovinac in Petra Zabreta, knjigo je prevedla Manca Gašperšič, recenzenta pa sta bila Oto Luthar in Marta Verginella.