Slovenska veleposlanica v Grčiji, Anita Pipan, generalni sekretar ZZB za vrednote NOB, Aljaž Verhovnik in predstavniki lokalnih oblasti so ob Dnevu spomina na mrtve položili vence pred spomenik slovenskim partizanskim borcem v mestu Kastro na otoku Kefalonija v Jonskem morju.

Malo je znano dejstvo, da so slovenski partizani delovali tudi v Grčiji, in da so se septembra leta 1944 tudi uradno vključili kot samostojna partizanska četa Primorje  v VIL grško brigado ELAS. Skupaj z enotami ELAS-a so se borili predvsem v severozahodni Grčiji.

V spomin na 25 umrlih in 43 pogrešanih slovenskih patriotov sta leta 2002 vladi Slovenije  in Helenske republike na otoku postavili spominsko ploščo, ki jo je mediteransko vreme že načelo in je zato letos Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti financiralo njeno obnovo in ureditev okolice. Ne nazadnje otok Kefalonijo v poletnih mesecih obiskujejo slovenski turisti, saj med Ljubljano in otokom obstaja čarterska letalska povezava Adrie Airways, slovenske turistične agencije pa spominsko obeležje uvrščajo tudi v ponudbo svojih izletov po otoku.

V kraju Kastro je 25. oktobra potekala krajša komemorativna slovesnost, na kateri so spregovorili predstavniki občine Kefalonija, slovenska veleposlanica v Grčiji, Anita Pipan, ter generalni sekretar ZZB za vrednote NOB, Aljaž Verhovnik. V govorih so poudarili pomen ohranjanja kolektivnega spomina na zgodovinske dogodke iz druge svetovne vojne, ter zavezanost k dialogu, solidarnosti in miru. V imenu slovenske borčevske organizacije je generalni sekretar še posebej izpostavil zahvalo ZZB Slovenije prebivalcem Kefalonije za ohranjanje spomina na slovenske protifašistične borce ter za negovanje vrednot protifašizma.