Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline je  s pomočjo koroških občin, predvsem občin Mežiške doline, v soboto, 13. maja na Poljani pri Prevaljah pripravilo proslavo Svobodi in miru, ob spominu na 72. obletnico osvoboditve in zadnjih bojev druge svetovne vojne v nekdanji Jugoslaviji  in v Evropi.  Letos so nam ledeni možje, ki običajno v tem času pokvarijo majske dni, na dan proslave prizanesli in se je zato na Poljani zbralo več kot 1000 udeležencev. Pripotovali so z avtobusi iz različnih krajev Slovenije, iz Murske Sobote,  Ormoža, Slovenske Bistrice, Novega mesta, Ljubljane, Celja, Maribora,  Ruš. Že pred uradnim začetkom proslave je garda slovenske vojske zaradi odsotnosti predsednika države položila državni spominski venec k spomeniku Svobodi in miru. Slovesnosti pa se je udeležila sekretarka predsednikovega kabineta Nataša Kovač.

Spomenik na Poljani predstavlja na betonskem podstavku postavljeno razpočeno granato,  iz katere leti jata golobov. Spomenik je delo  akademskega kiparja Stojana Batiča in je bil postavljen na Poljani leta 1985 ob štiridesetletnici zadnjih bojev in osvoboditve.

Pred začetkom spominske svečanosti so na prireditveni prostor ob glasbi harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc  iz Raven na Koroškem prišli pohodniki iz Mislinje, ki so se na 40 km dolgo pot odpravili že prejšnji večer ob 23. uri.  Kar dvaindvajset jih je bilo, različnih starosti, je povedal njihov vodja, planinski vodnik Jože Hribar. Na prizorišče je prišlo tudi okrog sto pohodnikov, letos že 25.  tradicionalnega pohoda Svobodi in miru Holmec, ki so se na krožno pot po bližnjih kmetijah na Holmcu odpravili ob 8. uri zjutraj.

Ob 11. uri so na prizorišče ob koračnici Pihalnega orkestra rudnika Mežica prikorakali pod vodstvom Jožeta Temnikarja praporščaki bojnih zastav partizanskih enot. Povezovalka prireditve je bila Špela Šavc. Vence k spomeniku s častno stražo slovenske vojske  so položile delegacije županov koroških občin: dr. Matic Tasič, Dušan Krebl, Romana Lesjak in koroški poslanec Danilo A. Ranc; v imenu ZZB NOB Slovenije delegacija, v kateri so bili predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek in generalni sekretar Aljaž Verhovnik in predsednik ZZB NOB Mežiške doline Stanislav Ovnič ter delegacija Zveze koroških partizanov, v kateri so bili predsednik Milan Wutte, podpredsednica  Mojca Koletnik in  Stanko Koletnik.

Po pesmi Počiva jezero v tihoti, ki sta jo zapela združena peska zbora Kristl Markovič Mate in Mežiški knapi pod vodstvom Metke Dobnik. Po zaigrani Himni Pihalnega orkestra Rudnika Mežica je zbrane nagovoril dr. Matic Tasič, župan Občine Prevalje, ki je poudaril, da moramo biti danes strpnejši. Prihodnost namreč vidi v spravi, miru in sožitju. Po venčku partizanskih pesmi Harmonikarskega orkestra pod vodstvom Alena Rožeja je spregovoril letošnji slavnostni govornik, zgodovinar in kustos vojaškega muzeja v Pivki dr. Martin Premk.

Dr. Martin Premk

Zgodovinar dr. Premk je s svojim značilnim pogledom na drugo svetovno vojno, na zaveznike in partizansko vojsko, na okupatorja in njegove sodelavce ter današnjo vsakodnevno potvarjanje zgodovine, navdušil vse prisotne. Poudaril je, da je po 72. letih že napočil čas, ko bi lahko odpustili vsem, ki so se bojevali v drugi svetovni vojni tako napadalcem kot tudi izdajalcem. Obsodil pa je zanikanje holokavsta. Pred volitvami si z nekaterimi različnimi potvorbami zgodovine poizkušajo pridobiti volilne glasove.  Nikoli ne smemo pozabiti na vse krutosti in žrtve, ki jih je  povzročila ta vojna ter na strogo ločnico, ki bo kljub spravi jasno delila zaveznike od okupatorja in njegovih pomagačev.

Kulturni program  se je nadaljeval s pesmimi združenih zborov in z recitacijami  članov KD Svoboda Črna Saša Potočnika in recitatorke Maruše Stane.

Predsednik organizacijskega odbora Poljana 2017 je bil tudi letos Mirko Rozman, sicer predsednik ZB za vrednote NOB Prevalje. Scenarij  pa je pripravil Gvido Jančar, predsednik ZB za vrednote NOB Črna na Koroškem.

Tudi letošnje svečanosti so se udeležili številni praporščaki iz različnih krajev Slovenije.

Prisotni so bili člani Združenja Sever za Koroško, predstavniki Zveze vojnih veteranov Mežiške doline, predstavniki Zveze častnikov Slovenije- Mežiške doline.  Prisotna pa sta bila Valerija Skrinjar Tvrz in Franc Bera, borca z Menine Planine.