drago-sega-2-ziva-knjiznica-kranj1-2Letos so v Mestni knjižnici Kranj pripravili že tri Žive knjižnice. Na vsakem od dogodkov  je bilo na izbiro več kot štirideset naslovov, več kot štirideset izjemnih zgodb in življenjskih izkušenj, ki so jih bile »knjige« pripravljene deliti z naključnim »bralcem«. Knjige so v tem primeru ljudje. S svojimi zgodbami, izkušnjami, pripovedmi… Neverjetno zanimanje je bilo za posebne »knjige«, ki so nosile nadvse pomenljive naslove in s tem tudi nadvse dragoceno vsebino – izkušnjo vojne. 

PIŠE: Vesna Dobre; FOTO: Tanja Mladenovič

Knjige z naslovom  59726 – bivši interniranec taborišča Dachau (Drago Šega); Obsojen na ponemčenje in suženjstvo (Janez Žmavc), Interniranec šestih taborišč (Dušan Štefančič);  82396 – Nihče (Sonja Vrščaj), 96 – letna interniranka taborišča Ravensbrück (Marija Ferlan)  – so bile najbolj zaželene »knjige«. Za »branje« so jih želeli imeti predvsem mladi bralci, dijaki, študentje, skavti, pa tudi ostali obiskovalci, če so le prišli na vrsto. Marsikdo je bil pripravljen čakati več kot uro, da bi prišel do želenega naslova knjige. Da bi sedel s pripovedovalcem in slišal njegovo zgodbo. Zadnje Žive knjižnice v novembru, so se udeležili vsi štirje.

Drago Šega, njegov naslov, 59726 – bivši interniranec taborišča Dachau,  je bil prisoten na vseh treh dogodkih Žive knjižnice. Povedal je, da je bil prijetno presenečen nad tem, koliko zanimanja je bilo za njegovo  življenjsko izkušnjo, ki jo je doživel v rani mladosti saj so mu okupatorji ukradli brezskrbno mladost in je v taborišču Dachau prebil dolgih osemnajst mesecev, kjer je vsak dan posebej bil bitko za preživetje, kar je bilo v tistih razmerah izjemno težko.