Nov spomenik v Vnajnarjih, kjer je umrl Jože Kovačič

Ob 100 – letnici rojstva narodnega heroja Jožeta Kovačiča so v vasici Vnajnarje pod Jančami v Mestni občini Ljubljana, na kraju, kjer je 24. maja 1942 končal svoje mlado življenje, postavili nov spomenik v spomin temu pogumnemu borcu.  ZZB za vrednote Grosuplje, KO ZB Stična ter ZZB za vrednote NOB Ljubljana Moste – Polje, KO ZB Janče Prežganje sta ob otvoritvi pripravili spominsko slovesnost, na kateri je bilo tudi zelo veliko Jožetovih sorodnikov, saj je izhajal iz številne družine.

Besedilo in foto: Jožica Hribar

 

Tone Kovačič je spregovoril o življenjski poti svojega strica Jožeta Kovačiča

Tone Kovačič je spregovoril o življenjski poti svojega strica Jožeta Kovačiča

Jože Kovačič se je rodil  24. Novembra 1916 v Stični v kmečki družini kot sedmi od osmih otrok, imel je dva brata in tri sestre. Po končani osnovni šoli je postal vajenec v trgovini z železnino in kmetijsko opremo, kjer se je seznanil s sindikalnimi idejami, hkrati pa je bil tudi navdušen športnik in planinec. Ko je zbolel za tuberkulozo, je izgubil službo, preživljal se je s prodajo kmetijskega orodja in bil med ljudmi zelo cenjen in spoštovan. Takoj po začetku vojne se je pridružil aktivistom OF, sprejet je bil v partijo in postal član okrožnega komiteja KP Grosuplja. Po aretaciji brata Slavka se je umaknil v ilegalo, a so ga konec oktobra leta 1941 s pomočjo izdajalcev ujeli v Stične, vendar jim je uspel pobegniti. Izbire ni bilo več  – vstopil je v Stiško četo, ki se je decembra 1941 priključila 2. štajerskemu bataljonu. Sodeloval je pri bitkah v okolici Litije, na Pugledu pa je v zimi 1941 – 1942 že postal komandir čete in se proslavil v številnih bitkah z Italijani. Ko so borci 2. grupe odredov 19. maja 1942 krenili preko italijansko-nemške meje in se skušali pri Litiji prebiti na Štajersko, je Jože postal komandant bataljona, a te dolžnosti ni nikoli opravljal.

O Jožetu Kovačiču je spregovoril tudi njegov soborec Franc Sever Franta

O Jožetu Kovačiču je spregovoril tudi njegov soborec Franc Sever Franta

Pri vasi Tuji grm pod Jančami se je 2. grupa odredov 21. maja ostro spopadla z Nemci, Jože Kovačič pa je bil ranjen, a je na položaju kljub temu zamenjal padlega mitraljezca, a ga je zadela še druga krogla. Borci so se zaradi sovražnikove premoči odločili za vrnitev nazaj na italijansko zasedbeno stran. Ker je bil Kovačič zelo težko ranjen, bitke pa vse težje, so ga borci skrili v grmovje pod smreko pri Vnajnarjih, sami pa so se umaknili z obljubo, da se vrnejo ponj. Zaradi občutne sovražne premoči vrnitev ni bila mogoče, povsem izčrpanega Kovačiča je  24. maja našel vaški fantiček. Ranjenec ga je prosil, da mu je sezul čevelj in na puško zavezal vezalko in se oddaljil. Jože Kovačič se je z zadnjimi močmi ustrelil.