Svobodna beseda za vse člane Zveze borcev

Spoštovane bralke in bralci, članice in člani Zveze borcev.
Za nami je v vseh pogledih težko leto, ki je prineslo veliko sprememb, žal večinoma na slabše namesto na boljše. Preteklo leto ni bilo lahko tudi za ZZB NOB, a kljub težkim razmeram so vsa združenja nadaljevala svoje delo in se trudila ohranjati duh partizanstva in uporništva. Nič ne kaže, da bo v kratkem kaj boljše, zato lahko pričakujemo, da bo tudi v tem letu treba varčevati in delovati okrnjeno.
Ne samo zaradi ukrepov proti širjenju bolezni, varčevanje je potrebno predvsem zaradi vlade, ki jo trenutno imamo in je vse prej kot naklonjena ne samo partizanskim, ampak kar vsem človeškim vrednotam. Zato je z novim letom spremembe doživela tudi Svobodna beseda, ki jo bodo zdaj prejemali vsi člani ZZB in seveda vsi drugi, ki to želijo. Ker bo odslej naloga Svobodne besede tudi obveščanje članstva, bo vsebina nekoliko spremenjena. Nekatere rubrike oziroma kolumne bodo ukinjene, uvedene pa bodo nekatere nove. Upamo, da bodo spremembe sprejete dobro in z razumevanjem, da trenutni časi niso naklonjeni ne ZZB ne Svobodni besedi. Naš cilj ostaja, da bo Svobodna beseda še naprej vsebinsko pester in močan časopis s kakovostnimi prispevki poleg obveščanja članov Zveze borcev.
V teh čudnih in mračnih časih, ko vladajoči oblastniki brezsramno uporabljajo laži in prevare za širjenje sovraštva in podrejanje ljudi, je Svobodna beseda še malodane edini časopis, ki ohranja spomin na partizanski boj, si prizadeva za resnico o protifašističnem boju ter spoštuje plemenite vrednote domoljubja, uporništva, svobode, enakosti in tovarištva. Zato se bomo poleg tem iz naše zgodovine še naprej posvečali tudi drugim domoljubnim, družbenim, gospodarskim in kulturnim vprašanjem. V časih, v kakršnih živimo, je res že samo podajanje resnice postalo junaško, uporniško, revolucionarno dejanje, kot je to črnogledo napisal George Orwell. Za svobodo in resnico se je bilo vedno treba boriti, tudi med narodnoosvobodilnim bojem, ko je bila poleg puške naše najmočnejše orožje knjiga oziroma partizanski tisk. Takrat je veljalo geslo »Kultura in prosveta, to naša bo osveta!« in naj velja tudi zdaj.

Martin Premk, predsednik uredniškega odbora SB