Pred drugim krogom predsedniških volitev

VOLIMO PREDSEDNICO REPUBLIKE!

V drugem, odločilnem krogu predsedniških volitev bomo volivci izbirali med kandidatko dr. Natašo Pirc Musar in kandidatom dr. Anžetom Logarjem. Če ne bi ničesar vedeli o njima, bi morali glasovati za kandidatko. Ne le zaradi načela enakosti spolov, ki govori v prid prvi predsednici in ne petemu predsedniku Republike Slovenije. Tudi zato, ker bo kot ženska pri zasledovanju državniških ciljev posebej pozorna na način njihovega doseganja. To pa je tudi osrednje vprašanje demokracije, ki ni cilj sam po sebi, temveč način urejanja razmerij med posamezniki in družbenimi skupinami. Predsednica republike je njen varuh in tudi varuh ohranjanja vrednot NOB in naše osamosvojitve, ki so tudi vsebina Ustave Republike Slovenije.
Ker pa imamo o obeh kandidatih že veliko informacij, lahko z gotovostjo trdimo, da imamo v Nataši Pirc Musar odlično kandidatko. Kot informacijska pooblaščenka se je postavljala v bran tako varovanju zasebnosti posameznikov, kot varovanju javnega interesa. Kot pravnica in odvetnica izhaja iz načela doslednega spoštovanja pravne države in človekovih pravic. Njene bogate izkušnje s področja medijev jo postavljajo v vlogo branika njihove svobode. Z delom v Rdečem križu Slovenije in v ‘Ona ve’ dokazuje poznavanje in priznavanje pomena civilne družbe in prostovoljstva.
Navedena poklicna dejavnost je Natašo Pirc Musar nenehno držala na robu politike, ki jo je kritično opazovala in se o njej tudi izrekala. V svojih poklicnih vlogah je posegala tudi v mednarodni prostor, bodisi z nabiranjem novega znanja v ZDA in Avstriji, bodisi izkušenj kot funkcionarka, na primer pri Europolu in v mreži evropskih informacijskih pooblaščencev. To ji daje veliko intelektualno širino in modrost, ki jo potrebuje predsednica republike. To je mnogo dragocenejši intelektualni kapital, kot ga lahko da zgolj politična kariera v eni sami stranki in njenih izvršnih vlogah. Še več, predsednica republike mora imeti primerno distanco do političnih strank in mora kritično motriti delovanje izvršne oblasti.
Natašo Pirc Musar spoznavamo kot uglajeno v javnih nastopih, pronicljivo v razmišljanju ter hitro in odločno v odzivanju na druge, kjer jasno oblikuje svoja stališča. V neposrednem pogovoru s predstavniki ZZB se je opredelila kot demokratka in antifašistka, ki visoko vrednoti NOB ter dosežke osamosvojitve, na katerih želi graditi delovanje predsednice republike tako doma kot v mednarodnem prostoru.
V Nataši Pirc Musar imamo zaupanja vredno kandidatko, ki se bo kot predsednica republike postavila v bran vladavine prava, človekovih pravic in demokracije, ki se bo zgledovala po svetlih plateh naše zgodovine ter se zavzemala za blagostanje posameznikov in skupnosti. Dajmo ji to priložnost s svojim glasom na volitvah 13. novembra. Volimo prvo predsednico republike!

Marijan Križman,
predsednik ZZB NOB Slovenije