Proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini bo v Ajdovščini

Občina Ajdovščina bo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter ob podpori vseh primorskih občin organizirala proslavo ob državnem prazniku – vrnitvi Primorske k matični domovini. Dogodek bo v soboto, 14. septembra 2019, ob 15. uri na grajskem vrtu v Ajdovščini.
Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec. Občinstvo bosta nagovorila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak. Proslavo bo neposredno prenašala TV Slovenija.
Scenarist in režiser proslave je domačin, Peter Avbar, idejo za vsebinsko zasnovo programa pa je črpal iz pesmi Calvi zasedbe Siddharta, kot slogan prireditve pa izbral zadnja dva verza:

Iz novih sanj se rodi novi svet,
kjer za dobro ljudi se meja ne gradi.

Slogan je morda v protislovju s praznikom, ki je povezan z datumom uveljavitve pariškega sporazuma in z njim meje med Jugoslavijo in Italijo (15. 9. 1947), vendar presega tragično dejstvo, da so vse meje tako ali drugače vedno globoko zarezale v usode tam živečih ljudi. Spogleduje se z Evropo brez meja, nenazadnje s Prešernom oziroma himničnim mejakom – sosedom.
Osnovne elemente sta v vizualno sporočilo prireditve prelili ajdovski oblikovalki Urška Černigoj in Tea Goljevšček.
V polurnem kulturnem programu bodo skozi glasbo, igro in ples odmevale sanje o novem svetu za dobre in dobro ljudi. Oblikovali jih bodo Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Policijski orkester, ženska vokalna skupina Gallina, glasbena zasedba Balkan Boys, tolkalci, plesalci ADC, interpreti KUD-a Javorov hudič ter učenke in učenci OŠ Danila Lokarja.
V sklopu letošnjega praznovanja primorskega praznika bo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije na panojih ob grajskem vrtu postavljena razstava fotografij Edija Šelhausa – letos obeležujemo 100 let od njegovega rojstva. Iz njegovega bogatega opusa bodo na ogled izbrane fotografije, ki prikazujejo ustanovitev Narodne vlade Slovenije in druga množična zborovanja v povojnem času. 
Dobrodošli!