Slavnostni govornik zgodovinar Borut Klabjan

V nedeljo, 5. februarja je v Dovcah pri Komnu v sodelovanju z KO ZB za vrednote NOB Komen, KO ZB za vrednote NOB Branik, KS Branik, Občino Komen, MO Nova Gorica, Društvom Komenski Kras 91, Društvi veteranov SEVER in ZVVS potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na 73. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja leta 1944 prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah (Rovna). Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja, partizansko ime Stjenka. Slovesnost je potekala pred obnovljenim spomenikom, ki so ga skupaj obnovili Občinsko združenje borcev za vrednote NOB Komen in Občinsko združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenik padlim partizanom položile vence in se poklonile z enominutnim molkom. Slovesnosti sta sledila pozdravni govor župana Občine Komen Marka Bandellija ter besede slavnostnega govornika zgodovinarja Boruta Klabjana. Ta je zgodovinsko orisal dogajanja pred in med NOB na območju Krasa in Primorske s poudarkom na srčnost in junaštvo partizanov v tistem času, ki so trpeli in umirali za svobodno Slovenijo.

Program, ki ga je vodila in povezovala Bojana Kermolj so oblikovali Pevski zbor Jezero Doberdob s partizanskimi pesmimi, pevka Mateja Petelin ob spremljavi Igorja Zobina in častna straža pripadnikov Slovenske vojske.

Vid Šibelja

Prireditev si lahko ogledate na posnetku:

https://youtu.be/hLHa_VYQm6s