1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo s katero je 27. januar, to je na dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno največje koncentracijsko taborišče Auschwitz Birkenau, razglasila kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. 77 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne se spominjamo ene najtemnejših poglavij zgodovine kot opomin in opozorilo. Nacistični zakoni iz leta 1933 so bili temelj za izločitev judovskega prebivalstva iz posameznih delov nemške družbe, njegovo geotizacijo in deportacijo v uničevalna taborišča, ki so po letu 1941 začela delovati na zasedenih območjih Poljske. V taboriščih je med drugo svetovno vojno zaradi pobojev ali pa kot posledica mučenja in bolezni umrlo več milijonov ljudi; ljudje, ki so jih označili za sovražnike nacionalsocializma, Judi, Romi, homoseksualci, predstavniki velikih verskih skupnosti, verske manjšine in drugi politični nasprotniki Tretjega rajha, telesno in duševno prizadeti, skratka vsi, ki niso ustrezali definiciji „čiste“ arijske rase. 12.000 Slovencev se ni nikoli vrnilo v svoje domove, samo v Auschwitzu jih je umrlo več kot 1.300.
Spomin nosi odgovornost nikoli biti sokrivi skozi tišino ali neukrepanje. Pohvalno so se tega dneva spomnili na OŠ Preska.

Tako kot vsako leto od leta 2010 naprej je TV Medvode tudi letos za Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pripravila osrednjo slovesnost ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na holokavst. Zaradi svetovne epidemije koronavirusa ponovno v virtualni, digitalni obliki, vendar z jasno vsebinsko noto. Spominska slovesnost z naslovom Upanje nosi sporočilo spomina in opomina, tudi s posnetki preživelih taboriščnic.