Na Jančah nad Ljubljano so pripravili tradicionalno spominsko prireditev v spomin na 21. maj 1942, ko se je več kot petsto dobro oboroženih borcev pod vodstvom Franca Rozmana – Staneta, Dušana Kvedra – Tomaža in Petra Stanteta – Skale uspešno spopadlo z Nemci. To je bila do tedaj največja bitka z Italijani in Nemci na Slovenskem. Iz te bitke so živi še trije udeleženci: Franc Sever Franta, Bogo Gorjan in Janez Benedik Matiček, žal letos ni bilo nikogar od njih na slovesnosti. Hkrati pa so se spomnili tudi 148. obletnice spopada slovenskih kmetov in nemških turnerjev.

Zoran Janković, župan Ljubljane

Prireditev tradicionalno pripravljata ZZB za vrednote NOB Ljubljana Moste – Polje in Litija – Šmartno. Predsednica moščanskega borčevskega združenja Branka Kastelic je uvodoma opozorila na vse pogostejše napade na ZZB, na partizanske spomenike in na spreminjanje zgodovine. O tem je govoril tudi Franci Rokavec, župan Občine Litija, ki je posebej poudaril, da se je potrebno boriti za zgodovino in proti njenemu spreminjanju. Dopolnil ga je Zoran Janković, župan Ljubljane, ki je dogajanje na parlamentarnem odboru za obrambo, kjer so grobo napadli Tita Turnška, predsednika ZZB za vrednote NOB Slovenije označil za »pobalinsko«. Slavnostni govornik je bil predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek.

V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Zora Janče, ki ga vodi Asta Jakopič, Godba na pihala Litija ter učenci Glasbene šole Moste Polje, Osnovne šole Martina Krpana Fužine, ki so predstavili izjemno pripoved »mojega pradedka«, avtorja Srečka Čoža. Posebej pa so kot najboljši turistični ambasadorji tudi letos navdušili učenci podružnične Osnovne šole Janče pod vodstvom Marjane Marn, ki so pripovedovali, kaj vse se zanimivega dogaja na Jančah in zakaj je nujno obiskati to vasico pri Ljubljani.