Govor Marijana Križmana, predsednika ZZB NOB Slovenije, na slavnostni seji predsedstva ob 75. obletnici zmage in osvoboditve

Tovarišice in tovariši spoštovani gostje

Hvala vsem, ki ste se udeležili slavnostne seje predsedstva in s svojo prisotnostjo počastili in dali veljavo našemu delu. Naj v prvi vrsti pozdravim člane predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije,
vojaškega atašeja Veleposlaništva Ruske federacije,
podžupana mestne občine Ljubljana gospoda Dejana Crneka,
predsednika Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsedujočega KODVOS-u dr. Tomaža Časa, kot tudi vse ostale predsednike in predstavnike domoljubnih in veteranskih organizacij,
Prejemnike Listine in Zlatih plaket Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije neguje tradicije in ohranja vrednote narodnoosvobodilnega boja. Smo ponosni dediči naših partizanov in vseh, ki so se borili v protifašistični koaliciji in skupaj z zavezniki premagali največje zlo prejšnjega stoletja. Osvobodilna fronta, ki je bila ustanovljena 27.aprila 1941 je vse Slovence pozvala k oboroženemu uporu. Še istega leta je OF oblikovala svoj temeljni program v obliki devetih točk; program je ostal nespremenjen do konca vojne. Eno izmed temeljnih gesel Osvobodilne fronte je bilo »pravica slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi«. Zato govorimo o Osvobodilni fronti in narodnoosvobodilnem boju kot temelju slovenske države. Osamosvojitvena vojna in boj za samostojnost pa je Slovencem dal tisto kar so stoletja sanjali, lastno državo. Brez Teritorialne obrambe in takratnih miličnikov bi sanje ostale zgolj sanje.
Prihodnje leto, 2021 bomo praznovali 80 let Osvobodilne fronte in tako kot vselej ta visok jubilej postavili v središče našega dogajanja in programa dela.
Letos smo skladno z ukrepi korana virusa obeležili 75. letnico osvoboditve, ki jo je država spregledala, ignorirala, oziroma si zatiska oči pred zgodovinskimi dejstvi. Tudi predsednik države je ob tako visokem jubileju ostal nem, kar nas resnici na ljubo niti ne preseneča. A nič ne de, kdor ne pozna zgodovine, nima prihodnosti. Še več ob ponovnem sojenju domobranskemu poveljniku Leonu Rupniku, kar pomeni poskus rehabilitacije domobranstva na slovenskem sta tako predsednik vlade kot predsednik države revizijo polpretekle zgodovine popolnoma ignorirala. Skupaj z Mestno občino Ljubljana smo se pritožili na ustavno sodišče in kot dokazilo o vojnem hudodelstvu Rupnika in domobrancev v pritožbi priložili pričanja mučenih in njihovih svojcem. Mar drvimo v fašizem se sprašujemo?
Spoštovani prisotni, letos nas je zapustil naš častni predsednik Janez Stanovnik, ki je našo zvezo uspešno vodil deset let in pustil neizbrisen pečat dela in odnosov med tovariši in prijatelji. Bil je oče naroda in legenda narodnoosvobodilnega boja, govornik, humanist, borec za izročila Osvobodilne fronte. Za njegove zasluge smo mu skupaj z Mestno občino Ljubljana letos avgusta postavili in odkrili doprsni kip in tako ovekovečili njegovo delo in osebnost.
In, da posodabljamo naše delo in gremo v korak s časom dokazuje film Preboj projekt, ki je dosegel svoj namen saj je kot prvi partizanski film države Slovenije uspešno doma in po svetu ponesel vrednote narodnoosvobodilnega boja in komandanta Franca Severja-Frante, ki je na Menini planini gotove smrti reši 500 izmučenih in premraženih borcev. Film je na festivalu slovenskega filma prejel dve Vesni- za najboljši film po mnenju občinstva in Vesno za posebni dosežek. Film je v celoti narejen iz donacij naših članov, za kar se vsem iz tega mesta zahvaljujem. Ekipa je delo opravila prostovoljno, kar prav tako zasluži en velik hvala. Mestna občina Ljubljana je za realizacijo in vsebino filma ekipi podelila priznanje. Film se vrti v Avstriji, Severni Ameriki, Japonskem in Južni Koreji. Kmalu bo na voljo tudi DVD. Nosilec projekta je bil Aljaž Verhovnik, ki je opravil odlično delo in tako v anale zgodovine vojnih filmov prispeval naš Slovenski film Preboj. Hvala Aljaž to je še en dokaz, da si dragocen in pomemben sodelavec na naši Zvezi.
Uspešni smo bili tudi na področju mednarodnih odnosov: z Rusko federacijo imamo odlične odnose in veliko sodelovanja zlasti na odkrivanju padlih ruskih vojakov na področju Slovenije in ohranjanju ter vzdrževanju spominskih obeležij. S prejšnjim in sedanjim veleposlanikom imamo odlične odnose za kar se zahvaljujem zdaj že naši prijateljici gospe Galini.
Na mednarodnih konferencah Evropskega protifašizma zelo dobro sodelujemo z italijanskim društvom ANPI VZPI Vsedržavno Združenje partizanov Italije, Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Koroškimi partizani, antifašisti Bosne in Hercegovine, Madžarske in dalje širimo mrežo antifašizma. Kajti kdor negira antifašizem negira sebe.
Zgledno sodelujemo v KODVOSU, kjer se vse bolj povezujemo in sodelujemo ter usklajujemo naše programe dela in drugih področjih življenja ter prisotnosti v naši skupnosti. Naše organizacije združene v KODVOS so tako še pomembnejši del civilne družbe, ki ima v demokratičnih državah velik vpliv.
Spoštovani, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije kljub korona virusu svoje delo opravlja v skladu z veljavnimi ukrepi in omejitvami. Kot že rečeno smo nekatere pomembne obletnice obeležili preko spleta, nujne seje preko zuma, namesto proslav in komemoracij smo položili vence in se v omejenem števili poklonili spominu žrtvam nacizma in fašizma. Kot kaže se bomo morali ponovno posluževati omenjenih načinov dela, da bi bili odgovorni in istočasno nadaljevali z poslanstvom, ki nam je bilo zaupano. Danes namenoma nisem govoril o vladi in njenih bravurah, ker smo na slavnosti seji predsedstva in je prav, da ohranimo optimizem in dobra voljo.
Smrt fašizmu – svoboda narodu !

Ljubljana, 15. oktober 2020