Besedilo: Martin Gorišek, tajnik KO ZB Polje Bohinj

V Krajevni organizaciji ZZB za vrednote NOB Polje Bohinj so v soboto,  12. avgusta, pripravili tradicionalno proslavo v spomin na prvega ustreljenega talca v Bohinju – Franca Podlipnika in vsem žrtvam druge svetovne vojne v Bohinju.na prireditvi so bili številni gostje sosednjih veteranskih organizacij Bohinja, Gorij, Bleda in 20-članska delegacija ZZB Ljubljana Vič Rudnik, KO Škofljica, s predsednikom Jožetom Rojcem in praporščakom. Slavnostni govornik je bil polkovnik Miha Butara, častni predsednik Zveze slovenskih častnikov.

Zbrane je uvodoma pozdravil Boris Rožič,predsednik KO Polje Bohinj, spregovoril je tudi Jakob Medja,predsednik Društva izgnancev krajevne organizacije Bohinj, ki je izpostavil dogodke v času izseljevanja domačinov, med katerimi je bil kot otrok tudi sam. Med govorniki je bila tudi Danijela Mandeljc,predsednica ZZB NOB Radovljica in podžupanja Občine Gorje.

Slavnostni govornik Miha Butara je opisal velik prispevek in davek za končno zmago in svobodo Bohinjcev, predvsem ustreljenih, zaprtih v taboriščih, izgnanih, in tistih, ki so se v velikem številu vključili v partizanske enote, kurirjev, bolničarjev in terencev.  »Pravijo, da je volja pot, zato ne odstopajmo od sprejetih in dokazanih vrednot kot so poštenje, sreča, morala, solidarnost, mir, varnost, red, socialna varnost in zakonodaja«, je ob zaključku govora poudaril Miha Butara.

V kulturnem programu so pevke ženskega pevskega zbora KD Bohinj pod vodstvom Cilke Novoselec zapele nekaj partizanskih in domoljubnih pesmi,  partizanske pesmi so  recitirale Jana Čop, Alenka Rižnar, Olga Marguč, Anita Škof in Gabrijela Odar. Mlada harmonikarja  Jan Šubelj in Anže Rožič sta navdušila z igranjem na harmoniko, na kukulele ju je spremljal  Emil Šubelj. Proslavo je povezovala Olga Pikon Gorišek.

Delegaciji KO Polje Bohinj in KO Škofljica sta k spominski plošči prvemu padlemu  talcu položili venec in cvetje.

Po proslavi se je nadaljevalo prijetno druženje, posebej velja zahvala družini Odar – Žlanarjevim  za njihovo gostoljubje, ki nam ga nudijo na njihovem vrtu, ter vsem, ki pomagajo pri izvedbi proslave. Povezava s posnetkom proslave je možna na https://youtu.be/EkjGpXsv0Ik