Predsednik Pahor se bo z nekdanjimi internirankami udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v ponedeljek, 27. januarja 2020, udeležil komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. V spomin žrtvam bo prižgal svečo ob spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku. Komemorativne slovesnosti se udeležujejo predsedniki držav in vlad ter visoki predstavniki iz številnih držav in nekdanji taboriščniki. Organizator dogodka in njegov formalni nosilec je Spominsko obeležje in državni muzej Auschwitz-Birkenau iz Oświęcima. Častni pokrovitelj dogodka bo predsednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Kot na komemorativni slovesnosti ob 70. obletnici, je predsednik republike tudi tokrat v uradno delegacijo Republike Slovenije povabil preživele priče taborišč smrti iz Slovenije. Dogodka se bodo udeležile nekdanje interniranke taborišča Auschwitz Sonja Vrščaj, Elizabeta Kumar Maurič, Marija Frlan in Lidija Rijavec Simčič. Marija Frlan, ki bo ravno ta dan praznovala svoj 100. rojstni dan in je preživela taborišče Ravensbrueck, ukradene otroke, ki so preživeli nemška prevzgojna taborišča, njihove starše pa poslali v Auschwitz, pa bo zastopal Janez Deželak.
Predsednik republike želi nekdanjim taboriščnicam kljub njihovi visoki starosti in zdravstvenim težavam omogočiti udeležbo na svečanosti. Zato smo zanje in njihovo spremstvo uredili prevoz z vladnim letalom, s katerim bodo na Poljsko potovali v ponedeljek, 27. januarja zjutraj, in se isti dan zvečer tudi vrnili.