Besedilo: Urška Tičar

Na sončno in soparno julijsko soboto je ob glavni cesti Kokra- Jezersko potekala spominska svečanost ob 75. obletnici požiga vasi Kokra, ki jo je pripravila Občinska organizacija ZB za vrednote NOB Preddvor. Nemški okupatorji so 20. julija 1942 požgali celotno vas, izselili nekaj domačinov v taborišča in jih v svarilo v vasi tudi več ustrelili. Pri spomeniku padlim v Kokri so Jože Rezman (kot otrok je bil leta 1942 izgnan), Fani Koder in Vanda Arnež položili venec. Zbrane je uvodoma pozdravil domačin Franc Preširn, Kokrjan, ki je bil izgnan v nemško taborišče.

V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Kokrškega odreda pod vodstvom Milana Bajžlja in članice OO ZB za vrednote NOB Preddvor z recitacijami pesmi Karla Destovnika – Kajuha. Slavnostna govornica je bila Doroteja Osterman, predsednica Pokrajinskega sveta ZB NOB za Gorenjsko, ki je poudarila, da se je današnja evropska zavest rodila iz zmage nad fašizmom in nacizmom in ne iz kolaboracije z njim. Povedala je tudi, da so krajevne organizacije Bela, Preddvor in Kokra dobile najvišje priznanje Zveze združenj borcev za vrednote NOB Sloveniji za ohranjanje spomenikov in vključevanje mladih. V občini Preddvor po dolgih prošnjah in prizadevanjih predsednika organizacije še vedno nimajo svojih prostorov, zato je zlato priznanje shranjeno na Beli, pri družini Milana Tičarja.

Na svečanosti je bilo prisotnih tudi večje število praporščakov iz ZZB za vrednote NOB Kranj.

Žal je bila na slovesnosti prisotnih le peščica domačinov, kar je žalostno, a prisotni, med njimi tudi mimo vozeči kolesarji in motoristi, pa smo dokazali, kako pomembno je, da se zavedamo svoje zgodovine in se je ne sramujemo, in da tudi med mlade rodove ponesemo vedenje o dogodkih iz tistega časa.