Pogovor ob razstavi v Galeriji Fotografija v Ljubljani o upodabljanju spomina: fotografinja Manca Juvan, raziskovalka dr. Urška Strle in gosta: pisatelj, publicist, predavatelj in umetniški kritik, Vladimir P. Štefanc, in profesor, znanstvenik s področja vzgoje in izobraževanja ter publicist, dr. Robert Kroflič.

Svojo pot po Sloveniji je začel projekt Varuhi žlice (GuardiansoftheSpoon). To je skupni projekt, ki je nastal kot plod sodelovanja med fotografinjo Manco Juvan, novinarko Sašo Petejan in zgodovinarko Urško Strle in ga sestavljajo monografija, razstava ter radijski in televizijski dokumentarec. Projekt je nastal v sodelovanju z ZRC SAZU, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Zavodom Apis in Ministrstvom za zunanje zadeve.
Razstava in istoimenska knjiga, ki sta bili na začetku meseca na ogled v Galeriji Fotografija v Ljubljani, sta del boja proti vse bolj razširjeni zgodovinski amneziji v Italiji in drugod: ljudi ne preseneča samo spoznanje, da je bil Mussolinijev režim agresorski, ampak tudi da je vzpostavil mrežo stotin taborišč v Italiji in na ozemlju današnje Slovenije in Hrvaške. Projekt govori o ohranjanju spomina na internacijo v italijanskih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. To je bil čas, ko je Kraljevina Italija okupirala del ozemlja Kraljevine Jugoslavije, tovrstna taborišča pa je uporabljala kot instrument političnega in rasnega nasilja.

Fotografinja Manca Juvan in novinarka Saša Petejan

Projekt Varuhi žlice osvetljuje delčke usod slovenskih žrtev v italijanskih fašističnih taboriščih in želi dati glas politično povzročeni izgubi zgodovinskega spomina. Ne nazadnje sta razstava in knjiga sama delo spomina in spominjanja. Obenem sta tudi poskus izrekanja spoštovanja žrtvam, tistim, ki so se iz taborišč vrnili, ter njihovim svojcem. Knjiga Varuhi žlice je dobitnica nagrade za najbolje oblikovano knjigo na 32. slovenskem knjižnem sejmu 2016 v kategoriji monografij in bibliofilskih izdaj. Film bo na ogled na Festivalu dokumentarnega filma in na Festivalu strpnosti konec marca v Ljubljani.

Spletno mesto projekta: www.guardiansofthespoon.com