Foto: Antonio Pera

Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper je v sodelovanju s krajevno skupnostjo Boršt in 430. mornariškim divizionom slovenske vojske v Ankaranu, dne 8. 2. 2017, pripravilo tradicionalno spominsko slovesnost ob 72. obletnici boja Komande mesta Koper in junaške smrti njenega komandanta Franca Planinca – Frenka.

Osrednja slovesnost je bila v kulturnem domu Boršt z bogatim kulturnim programom v katerem so sodelovali Godba na pihala »Mužika Sv. Lazarja« Boršt pod vodstvom Matjaža Klaja, Moški pevski zbor Lopar in učenci osnovnih šol Ivana Babiča Jagra Marezige, Elvire Vatovec Prade ter Istrskega odreda Gradišče. Prireditev je vodila in povezovala Dragica Lipovšek.

Tokratna slavnostna govornica je bila zgodovinarka Vlasta Beltram, ki je izredna poznavalka dogodkov med NOB na območju Kopra. Navzoče je opomnila na sedanje razmere v slovenskem družbenem okolju: »V naši novi državi se je spremenil odnos do udeležencev NOB in NOB nasploh. Ti ljudje so trn v peti desnici in bi najraje ukinili borčevske pokojnine. Spomnim se, kako mi je bilo hudo, ko so me ljudje spraševali na terenu: Ali sedaj ne velja več nič tisto, za kar smo se borili?«

Na slovesnosti so podelili tudi zlati plaketi ZZB NOB Slovenije, in sicer dolgoletnemu sekretarju ZB Koper Lucijanu Peliconu ter novinarju in književniku Milošu Ivančiču.