Piše: Stojan Pertovt

V soboto, 25. marca je v Športnem centru v Ribnici potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na bitko  v Jelenovem žlebu (pogorje Velike gore), ki je bila  26. marca 1943, ko sta Gubčeva in Cankarjeva brigada ob podpori Tomšičeve in Šercerjeve brigade v hudih bojih razbili bataljon italijanske divizije Macerata. To bitko štejemo kot največjo posamično partizansko zmago nad italijansko okupacijsko vojsko med drugo svetovno vojno na slovenskih tleh.

Organizacijski odbor v sodelovanju z udeležencem bitke, generalom Ladom Kocijanom je pripravil prvi del prireditve v Jelenovem žlebu. Planinsko društvo Ribnica je namreč organiziralo tradicionalni pohod v Jelenov žleb z izhodišč v Rakitnici, Loškem potoku in Sodražici. Ob spomeniku so pohodniki položili venec in priredili zgodovinsko učno uro z nagovorom Jožeta Florjančiča, predsednika ZB NOB Novo mesto. Prireditev je letos potekala ob oskrunjenem in razbitem osrednjem spomeniku, ki so ga neznanci razbili slab mesec dni prej.

V Ribnici, na osrednji slovesnosti je bil slavnostni govornik  Tit Turnšek, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.Kulturni program (pihalna godba, moški pevski kvartet, recitacije, harmonika) je izkušeno vodila Irma Grbec. Podelili so plaketi ZZB Slovenije in plakete ZB Ribnicazaslužnim članom in članicam združenja. K slovesnem vzdušju je pripomogla tudi navzočnost kar 21 praporov borčevskih in veteranskih organizacij.