Predsednik DZ Igor Zorčič sprejel delegacijo ZZB NOB Slovenije

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v ponedeljek, 22. marca 2021, sprejel predstavnike Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije) pod vodstvom predsednika ZZB NOB Slovenije Marijana Križmana. Srečanja sta se udeležila tudi član predsedstva Marjan Šiftar in generalni sekretar zveze Aljaž Verhovnik.
Predstavniki ZZB NOB Slovenije, civilno-družbene organizacije, ki povezuje borce in druge udeležence NOB ter posameznike, ki imajo do NOB in njenih vrednot pozitiven odnos, so se predsedniku Državnega zbora uvodoma zahvalili za današnji sprejem, na katerem so imeli priložnost predstaviti težave, s katerimi se organizacija srečuje in odprta vprašanja, ki jih želijo rešiti.
V pogovoru so tako izpostavili razmislek o morebitnih popravkih Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji. Dejali so, da nameravajo ponovno sprožiti razpravo o zakonu v delu, ki se nanaša na poimenovanje primorskega praznika. Po besedah Marijana Križmana gre za ti. »nedokončano zgodbo«, ki jo želijo zaključiti tako, da bo Primorska »priključena« in ne »vrnjena«.
Glede novele Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki je že v parlamentarni proceduri in naj bi uvedla 13. maj kot državni praznik v spomin na prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh, pa so opozorili, da predlog po njihovem mnenju nima datumsko prave zgodovinske podlage, menijo namreč, da bi bil 6. september veliko primernejši datum praznika, posvečenega tigrovskemu gibanju.
Med drugim so v pogovoru predstavili tudi pobudo o prepovedi nošenja nacističnih in fašističnih simbolov ter preprečevanju sovražnega govora, ki ga je po njihovih besedah v slovenski družbi precej. Predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča pa so seznanili tudi s predvidenimi počastitvami obletnic pomembnih dogodkov iz časa narodnoosvobodilnega boja in med drugim izpostavili letošnjo 80. obletnico OF ter se strinjali, da je treba tako pomembno obletnico vsekakor primerno obeležiti.

Foto: Matija Sušnik