100 let od fašističnega zločina v Strunjanu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 19. marca 2021, ob 100. obletnici streljanja na otroke, prve otroške žrtve fašizma, v Strunjanu položil venec k spomeniku žrtvam fašističnega nasilja.
Po položitvi venca je imel predsednik republike govor. V njem je poudaril, da je bil že požig Narodnega doma v Trstu prvo veliko znamenje fašističnega prezira in sovraštva do Slovencev, ki je trajalo vse do kapitulacije Italije jeseni 1943. Streljanje na nedolžne otroke pa je bila grozljiva in osupljiva objestnost, ki je ostala povsem nekaznovana. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da gre za pomembne zgodovinske lekcije za sedanjost in prihodnost, ki jih ne smemo pozabiti. “V tem smislu so bila v zadnjem času storjena pomembna simbolna in stvarna dejanja tudi na najvišji državni ravni med obema narodoma, med Italijani in Slovenci na obeh straneh – v stremljenju po medsebojnem spoštovanju, sodelovanju in iskrenem prijateljstvu ter trajnem miru v evropskem duhu,” je na lansko položitev venca k spominskemu obeležju pri Bazoviški fojbi in k spomeniku bazoviškim junakom, skupaj z italijanskim predsednikom Mattarello, spomnil predsednik Pahor.
Letos mineva sto let od zločina, ko so italijanski fašisti 19. marca 1921 v Strunjanski dolini med vožnjo z vlaka na poti v Trst streljali na otroke in jih sedem zadeli. Pod streli sta dva otroka umrla. Pet otrok je bilo ranjenih, med njimi dva tako hudo, da sta vse življenje ostala invalidna. (Foto: Anže Malovrh/STA)