77. obletnica osvoboditve koncentracijskega taborišča Flossenbürg

V nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Flossenbürg, 700 metrov visoko v Bavarskem pogorju, je bila 24. aprila spominska slovesnost ob 77. obletnici osvoboditve taborišča. Slovesnosti se je med drugim udeležila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije Janez Maršič in Jani Alič, sinova taboriščnikov Flossenbürga. Vence k jugoslovanski spominski plošči so položili tudi predstavniki slovenskega generalnega konzulata v Nemčiji ter Hrvaške in Srbije.
Koncentracijsko taborišče Flossenbürg so nacisti ustanovili leta 1938 in je imelo 80 podružnic. V njem nacisti niso samo uničevali jetnikov s težkim delom v kamnolomu granita, ampak so jih tudi pretepali in mučili ter pobijali. Eksekucije, zlasti ruskih jetnikov, so se v letih 1942 in delno tudi leta 1943 so se vrstile dan za dnem. Prvi Jugoslovani (Slovenci) so prišli v taborišče leta 1941 iz okupirane Štajerske. Večje število Jugoslovanov, preko 800, so v taborišče pripeljali oktobra 1943, po italijanski kapitulaciji.
V Flossenbürgu je umrlo skoraj 74.000 ljudi iz 18 držav. Samo Jugoslovanov je bilo več kot 2000. Taborišče so 23. aprila 1945 osvobodile ameriške enote. Danes je območje taborišča spominski park z nekaterimi ohranjenimi objekti (krematorij, stražni stolpi), pokopališčem, izjemno urejeno muzejsko zbirko v kateri imamo tudi Slovenci posebno mesto ter knjigo vseh evidentiranih taboriščnikov, ki so šli skozi Flossenbürg.
Spominske slovesnosti se je udeležilo več kot tisoč ljudi, med njimi tudi še redki preživeli taboriščniki. Govorniki so poudarjali pomen miru in ohranjanje spomina na umrle. Vsi po vrsti so obsodili agresijo Ruske federacije na Ukrajino, obenem pa dostojno počastili tudi umrle Ruse in Beloruse, katerih državne zastave so umaknili s prireditvenega prostora.

Jani Alič, Janez Maršič