POHOD ZA MIR 2022

Veteranske organizacije iz Slovenije, med njimi tudi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, so 21. septembra pripravile že tradicionalno prireditev Pohod za mir.
Vsako leto 21. septembra namreč po vsem svetu praznujemo mednarodni dan miru. Generalna skupščina Združenih narodov je ta dan razglasila za dan, posvečen krepitvi idealov miru, premirja in nenasilja, s pozivom k upoštevanju 24-urne vsakršne prekinitve ognja.
Slovenske članice Svetovne federacije veteranov: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev SEVER in Zveza društev in klubov MORiS, so se tudi letos odzvale in pripravile Pohod za mir.
Udeleženci so se zbrali pred Moderno galerijo in se po ljubljanskih ulicah sprehodili do Magistrata, kjer se je potekala osrednja slovesnost. Zbranim je bila prebrana poslanica generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa. Tema letošnjega mednarodnega dneva miru je »Konec rasizma. Zgradite mir.« Ob 12. uri je sledilo 10 udarcev iz bobna in minuta molka za vse žrtve vojn.
Osrednje slovensko mirovno sporočilo je podal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije. Ta je v govoru izpostavil pomen miru za sobivanje in opozoril na tegobe, ki jih prinašajo vojne. Poudaril je, da slovenski veterani predstavljajo tiste, ki so branili ideale svobode ter da Slovenci nikoli v zgodovini nismo bili med agresorji. Poleg Pečana je zbrane nagovoril tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Kulturni program je oblikoval Orkester slovenske policije s solistom Martinom Sušnikom.

Aljaž Verhovnik