Fašistična in nacistična ideologija nikoli nista zares izginili, čeprav je bila ob koncu druge svetovne vojne premagana. Ideologiji se s sodobnimi metodami vračata v vsakdan naše družbe. Pri tem spretno izkoriščata aktualne teme za iskanje krivcev za težave v družbi. Takšen primer so denimo begunci.

Piše: Aljaž Verhovnik, generalni sekretar ZZB NOB Slovenije

 

Spomenik v Jelenovem žlebu pred skrunitvijo

Vedno pa so priročni tudi napadi na partizansko dediščino, ki jo nekatere politične skupine s pridom uporabljajo za nabiranje predvolilnih točk. Pri tem partizansko osvobodilno gibanje brez sramu predstavljajo kot zločinsko, simboli okupatorja in sodelavcev pa prihajajo v naš vsakdan kot tisti, ki so zgodovinsko gledano bili edini na strani svoje domovine.

To je seveda popoln nesmisel, saj se morajo danes osvoboditelji zagovarjati kot narodni izdajalci, kolaboranti okupatorja pa v očeh nekaterih postajajo narodni junaki. Zastopanje takšnih stališč se ne odraža zgolj pri neresničnih interpretacijah zgodovine, ki rušijo identiteto naše države. To se kaže tudi v porastu vsakodnevnih napadov medijev in posameznikov na dobro ime Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Vsake toliko časa pa smo priča skrunitvam simbolov zmage nad nacifašizmom. Poročali smo že o napadih na spomenik NOB v Jelenovem žlebu, pa v Bazi 20 in mnogih drugih krajih.

Spomenik po skrunitvi

 

Tudi prepoved sovražnega govora

Prav zato se je Predsedstvo ZZB NOB Slovenije odločilo sprožiti pobudo za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. Ne gre zgolj za prepoved oznak in napisov, ki so jih nosili pripadniki fašističnega in nacističnega okupatorja, temveč tudi za prepoved oznak in napisov, ki so jih nosili pripadniki kolaborantskih enot, delujočih v sestavu okupatorja proti lastnemu narodu. Zveza borcev meni, da takšna ravnanja podpihujejo sovraštvo med slovenskim narodom in širijo nestrpnost, ki maje temelje ustavne ureditve Republike Slovenije. Tukaj ne gre zgolj za prepoved simbolov, temveč tudi za potrebo po preganjanju sovražnega govora in širjenja nestrpnosti med ljudi. Spomnimo se na primer zadnjega primera, napada na našega olimpionika Jakova Faka zaradi nošenja slovenske zastave na uradnem odprtju olimpijskih iger. Ta primer je tipično znamenje porasta fašistične in nacistične ideologije v vsakdanjem življenju slovenske družbe in kliče po odzivu javnosti in jasnem izražanju nestrinjanja s takšnimi stališči. Državni organi pa bi morali poskrbeti za takojšnjo prekinitev in sankcioniranje sovražnega govora, ki je zlasti prisoten na socialnih omrežjih.

Zveza borcev bo s to pobudo oblikovala konkreten zakonski predlog za ureditev tega stanja in ga bo političnim strankam predlagala v obravnavo ob sestavi nove vlade. Želimo, da bi bila to tudi skupna pobuda Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. V zvezi s tem načrtujemo nekaj okroglih miz po različnih krajih v Sloveniji. Uvodničar in vsebinski promotor te pobude je podpredsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman.

Vso članstvo in simpatizerje vabimo k sodelovanju za uresničitev naše pobude!