Zakaj si naša država zatiska oči namesto, da bi z zakonom prepovedala sovražni govor, nošenje nacističnih, fašističnih in domobranskih uniform, ne ve nihče. Pred časom je v našem glavnem mestu visela zastava s kljukastim križem in samo zaradi zgražanja javnosti je skrivnostno izginila – da ne bo pomote, ni izginila po zakonu, ker tega preprosto ni.

Piše: Marijan Križman, podpredsednik ZZB NOB Slovenije

Primerov paradiranja v belogardističnih uniformah je vse več in sprašujemo se, kam vse to vodi. Italija, Avstrija in Nemčija, kjer sta fašizem in nacizem imela domovinsko pravico, imajo zakone, ki prepovedujejo nošenje uniform, razpihovanje sovraštva do tujcev in javno uporabo simbolov nacizma in fašizma.

Zato je tudi v Sloveniji treba sprejeti zakon, ki bo prepovedoval nošenje nacističnih in fašističnih simbolov ter bo prepovedoval delovanje skrajnih skupin, ki se urijo na vojaških vadbiščih v Sloveniji, nosijo domobranske uniforme nekdanjih pomagačev nacistične Nemčije in želijo predstavljati narodno gardo.

Vandalizem nad partizanskimi spomeniki-Maherjeva grapa

 

Okrogle mize z zgodovinarji

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije bo o tej problematiki odprla javno razpravo in pripravila okrogle mize. V razpravah bodo poleg javnosti sodelovali zgodovinarji, pravniki in vsi, ki bodo s svojimi prispevki pomagali ustvariti relevantne prispevke za nastanek zakona.

Več kot očitno je, da so stvari ušle izpod nadzora, da organi pregona nimajo podlage za ukrepanje ter da nas nekateri želijo vrniti v mračno obdobje polpretekle zgodovine in se oprati greha sodelovanja z okupatorjem, zaprisežene sodelavce nacizma pa prikazati kot narodno vojsko.

Pridite na okrogle mize, ki jih organiziramo v vašem kraju, sodelujte in pomagajte ohraniti vrednote narodnoosvobodilnega boja! Prispevajte k razpravam, ki bodo podlage za nastanek zakonodajne iniciative o prepovedi nacističnih in fašističnih simbolov.

Slovenija je v koaliciji zmagovalk druge svetovne vojne, prisotnost naših veteranov v Normandiji in drugod, kjer se spominjajo zmage nad nacifašizmom, pa le dokazuje, da imamo enake vrednote kot svobodoljubna Evropa.

 

Okrogle mize na temo »Pobude za prepoved naci-fašističnih simbolov«:

Koper, 13. marec 2018 ob 18. uri v prostorih Območne-obrtno podjetniške zbornice Koper

Ljubljana, 21. marec 2018 ob 18. uri v Mestni hiši Ljubljana (rdeča dvorana)

Celje, 4. april 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Celje

Maribor, 10. april 2018 ob 17. uri v dvorani Mestne četrti Nova vas, Radvanjska cesta 65

Kranj, 17. april ob 18h v prostorih Mestne občine Kranj (soba 15)

Nova Gorica, 24. april 2018 ob 18. uri v dvorani Mestne hiše Mestne občine Nova Gorica

Trbovlje, 25. april 2018 ob 18. uri v Mladinskem centru Trbovlje

 

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!