Besedilo in foto: Franc Bratkovič

V občini Cerkvenjak v juniju praznujejo svoj občinski praznik. Letos so praznovali že devetnajstega, v program praznovanja, ki poteka skozi ves mesec, se vključijo društva in organizacije v občini. In letos je v programu sodelovalo tudi tamkajšnje Združenje borcev za vrednote NOB Cerkvenjak, z okroglo mizo »Zavezniški letalci v II. svetovni vojni na slovenskem«

Izhodišče za pogovor, ki ga je vodil Edvard Pukšič, upokojeni novinar in urednik Radia Maribor, in je potekalo v avli Doma kulture, so bila sestreljena zavezniška letala, ki so v času 2. svetovne vojne padla na ozemlje Slovenije, s posebnim poudarkom na tistih, ki so padla na območje sedanje občine Cerkvenjak. Bilo jih je več, osrednja pozornost predstavljenih zgodovinskih podatkov in dokumentov je bila namenjena doslej najbolj raziskanemu in dokumentiranemu sestreljenemu ameriškemu letalu Liberator B-24 H, ki je 19. marca 1944 padlo na Vanetino pri Cerkvenjaku. Štirim članom posadke se je uspelo rešiti s padali, šest jih je končalo v razbitinah v Kurnikovem vinogradu. Pokopali so jih na pokopališču v Cerkvenjaku, po vojni leta 1947 pa so bili izkopani in so danes pokopani na vojaškem pokopališču v St. Louisu v Missouriju.

Župan občine Cerkvenjak in zgodovinar ter član Združenja borcev za vrednote NOB Cerkvenjak, je predaval o letalu in letalcih, ki so 60 let po koncu 2. svetovne vojne privedle do tesnih stikov s člani družin letalcev oziroma z njihovimi sorodniki. Padec letala na Vanetini je nato preko medijev, zlasti revije The Star in kasneje svetovnega spleta, postal znan v ameriški javnosti. Cerkvenjak in Vanetino pa so večkrat obiskali sorodniki letalcev in diplomati z ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, nazadnje maja letos. Delo, ki ga je začel mag. Ciril Paluc v 60-ih letih prejšnjega stoletja in ga z odkritjem poizvedovanja sorodnice umrlega letalca dodatno spodbudil Vido Blažič, je s področnim raziskovanjem širših razsežnosti nadaljeval zgodovinar Marjan Žmavc in v okviru Slovenskogoriškega foruma, ki ga je vodil, leta 2005 pripeljal do postavitve spominskega obeležja na Vanetini in izdaje publikacije Zavezniški letalci v cerkvenjaški zgodovini. Strokovni in osebni stiki med Cerkvenjakom in Američani se nadaljujejo in poglabljajo.

Vršilec dolžnosti predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Cerkvenjak Franc Bratkovič je spregovoril o vrednotah, domoljubju in dimenzijah zavezniške pomoči v 2. svetovni vojni, po dosedanjih (še vedno nepopolnih) podatkih, 244 sestreljenih zavezniških letal nad Slovenijo (največ jih je bilo sestreljenih 18. in 19. marca 1944) in o 806 rešenih letalcih ( vir Zlomljena krila avtorja Matije Žganjar). Predstavil je tudi nekaj podatkov o angleškem dvotrupnem lovcu, ki je 7. januarja 1943 strmoglavil na čagonske travnike pri Cerkvenjaku in se pogreznil 12 metrov globoko v močvirje. Po pričevanju potomcem tedanjih očividcev dogodka, so bili Nemci takoj zraven in preživelega pilota zajeli. 7. februarja 1945 je prisilno pristal na travnikih pri Vitomarcih bombnik, iz tega so v dolini Čagone srečno pristali trije člani posadke, pilotu Janeju Neifredupa se padalo ni odprlo. Pokopan je bil na pokopališču v Cerkvenjaku. Šlo naj bi za ameriškega zavezniškega lovca.

Poseben gost okrogle mize je bil upokojeni pilot številnih vojaških plovil Stanislav Šerc iz Maribora, ki je bil 10 let član Titove letalske eskadrilje in pilot letal, ki so prevažale voditelja nekdanje Jugoslavije s soprogo Jovanko in ožje državno vodstvo. Postregel je s pripovedjo o poletih, o nekdanjem jugoslovanskem voditelju, ozadjih dogajanj in tudi na humoren način z anekdotami predstavil tedanji čas, zakulisje in vzdušje. O Titu ni imel slabega mnenja, o Jovanki pa, a kot je dejal« Tito jo je imel rad«. In še mimogrede, Šerca poznamo tudi kot v Sloveniji in svetu priznanega karikaturista, viteza karikature.