35. spominski pohod na Triglav

9. in 10. julija je bil organiziran 35. spominski pohod združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in Sever) in slovenskih častnikov. Spominski pohod je bil posvečen Triglavu – simbolu slovenstva in patruljam, ki so se v boju za svobodo in neodvisnost povzpele na vrh v letu 1944 inv letu 1991. Pohod in zaključna prireditev na Pokljuki predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.
Pohodi so bili organizirani iz Kopra, Cerja na Goriškem in drugih tradicionalnih smeri ter iz Rudnega polja. Pot iz Rudnega polja je vodila nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma, preko Planike na vrh Triglava, kjer je bila krajša kulturna svečanost. Nato so udeleženci sestopili k Triglavskemu domu na Kredarici.
Osrednja svečanost na kateri je bil slavnostni govornik Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije, je bila 10. julija na Rudnem polju.
Video zapis 35. spominskega pohoda na Triglav in zaključne slovesnosti na Rudnem polju na Pokljuki, dne 10. julija 2021.

Povezava na videoposnetek

Avtor: Vid Šibelja, član društva Sever & ZSČ