Kobaridci v Rižarni in na bazoviški gmajni

Krajevna organizacija ZB Kobarid in kobariško društvo upokojencev sta 9. novembra za svoje člane pripravila obisk tržaške Rižarne (na sliki) in spomenika bazoviškim junakom. Zbranim je o dogodkih iz polpretekle zgodovine spregovoril Milan Pahor, zgodovinar in narodnokulturni delavec iz Trsta.
Kot je povedal, so Rižarno Nemci spremenili v koncentracijsko taborišče, podružnico Auschwitza. V krematorijski peči so sežgali najmanj 5000 ljudi. Med žrtvami je bilo največ Slovencev, v taborišču pa so umirali tudi Hrvatje, italijanski protifašisti in Judje. Skozi Rižarno je šlo 20.000 oseb. V krematoriju so dnevno sežgali od 50 do 70 trupel, zapornike pa so ubijali tudi s plinom, za kar so imeli posebej predelan kamion ali pa jih obešali.
Po ogledu Rižarne so se udeleženci strokovne ekskurzije ustavili še pri spomeniku bazoviškim junakom. Spomenik Ferdu Bidovcu, Franu Marušiču, Zvonimiru Milošu in Alojzu Valenčiču, članom tajne organizacije Borba (tržaški del TIGR-a), ki so jih enote fašistične milice ustrelile 6. septembra 1930, stoji na bazoviški gmajni že od leta 1945. K spomeniku je ikebano v imenu udeležecev položil preedsednik kobariške borčevske organizacije Vojko Hobič.