Besedilo: Damjan Renko

Fotografija: Društvo Prava beseda

V začetku avgusta smo se v KO ZB NOB Kokrica odzvali prijaznemu vabilu kolegov iz KO ZB NOB Besnica-Podblica in se udeležili 5. spominskega pohoda iz idilične gorske vasice Jamnik, po vzhodnih obronkih Jelovice, na Vodiško planino, kjer je pri Partizanskem domu od 11. ure dalje potekala spominska slovesnost ob 76. obletnici ustanovitve legendarnega Cankarjevega bataljona, ki je bil ustanovljen 5. avgusta 1941 na Pogrošarjevi plani, v bližini Vodiške planine. Cankarjev bataljon je bil v tistem vojnem času vsekakore na prvih večjih partizanskih enot, katerega je tvorilo 120 borcev Jeseniške in Jelovške čete. Prva se je imenovala tudi Cankarjeva in je bila ustanovljena 28. julija 1941, druga pa tudi kot četa Ilije Gregoriča, ki je bila ustanovljena 29. julij 1941. Cankarjev bataljon je ustanovil Stane Žagar, član glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet in član KPS. Za poveljnika je bil imenovan znani španski borec Jože Gregorčič, za političnega komisarja pa Ivan Bertoncelj.

Spominske slovesnosti na Vodiški planini, ki jo je organizirala ZB NOB Radovljica v sodelovanju z občino Radovljica, se je udeležilo med 300-400 ljudi. Povezoval jo je pisatelj, pesnik, kantavtor in recitator Andrej Kokot, v kulturno umetniškem delu programa spominske slovesnosti pa je sodeloval še oktet LIP s harmonikarjem Nikom Kraigherjem.

Slovesnost se je pričela s svečanim prihodom praporščakov in izvedbo državne himne, kjer je z zanosom sodelovala tudi večina prisotne publike.

V nadaljevanju sta publiko s pozdravnima nagovoroma nagovorila Danijela Mandeljc, predsednica ZB NOB Radovljica,  in Ciril Globočnik, župan občine Radovljica. Oba sta v nagovorih poudarila, da je dan ustanovitve Cankarjevega bataljona tudi občinski praznik občine Radovljica, katerega je kot takega potrebno tudi v bodoče ohranjati saj gre za spoštljiv spomin na preteklost, s kritičnim pogledom na današnje razmere, a z upanjem na boljšo prihodnost.

Kot slavnostni govornik je nastopil dr. France Križanič, podpredsednik ZZB NOB Slovenije. V svojem govoru se je v pretanjenem opisu družbenih razmer sprehodil skozi čas 2. svetovne vojne ter opisal vojno vihro na območju Jelovice in Gorenjske ter se dotaknil tudi današnjega časa. Govor je zaključil z zahvalo vsem nastopajočim ter pozivom prisotnim udeležencem na snidenje v letu 2018.

Za dolgoletno in prizadevno delo v okviru ZZB NOB Slovenije, sta nato  dr. France Križanič in Danijela Mandeljc, podelila dve priznanji ZZB NOB Slovenije in sicer srebrni plaketi, katerih prejemnika sta bila tovariša Rado Erjavc in Anton Mrak, oba z območja ZB NOB Radovljica.

Pred zaključnim kulturnim vložkom je nato delegacija ZB NOB Radovljica k spominskemu obeležju na Pogrošarjevi plani, kjer je bil ustanovljen Cankarjev bataljon, položila venec. Zaključni del spominske slovesnosti je izzvenel v zahvali povezovalca publiki za njeno udeležbo ter vabilu k snidenju v letu 2018.

Skupina dvanajstih pohodnikov v kateri je bil tudi pisec prispevka, se je na izhodiščno točko na Jamnik vrnila po drugi trasi in sicer mimo lokacije nekdanje ilegalne partizanske tehnike Meta, kjer je Lado Nikšič, predsednik KOBZV NOB Besnica-Podblica, pohodnikom v strnjeni besedi obudil medvojno delovanje le-te, nekaj pohodnikov pa si je tudi ogledalo podzemno votlino v kateri je ta delovala. Zaključek pohoda je tako izzvenel v zaobljubi, da se naslednje leto ponovno srečamo na tem resnično lepem pohodu.