Besedilo: Urška Tičar

V soboto, 19. avgusta, smo se ponovno podali na pohod do bolnice Košuta, tokrat se je pohoda udeležilo 17 pohodnikov,  med njimi tudi dva mlada pionirja. Zaradi odsotnosti predsednika ZZB NOB Kranj Marjana Gorza, je zbrane pozdravil Franc Ekar, predsednik ZB NOB Preddvor, ki je poudaril, da zgodovine ne moremo spreminjati, moramo pa se je spomniti in ohranjati s podobnimi aktivnostmi, na sedanjost in prihodnost pa lahko vplivamo s tem, da obeležujemo podobne zgodovinske dogodke in spomenike. Omenil je tudi kar nekaj imen v občini, ki so se in se še aktivno zavzemajo za širjenje političnih idej takratnega in današnjega časa, in sicer pravičen odnos do partizanstva.

Po udarniški akciji, ko so uredili temelj bolnice, sta na začetku avgusta obnovila streho bolnice tovariša Rojc in Pavc. Za naslednje leto je v načrtu še obnova lesenega dela.

Bolnica leži na nadmorski višini 1034 metrov in je delovala od aprila 1944 do maja 1945. Ker je bilo ambulant več, so jim dodajali črke abecede. Košuta je dobila ime ambulanta A ali 666. V njej so bile štiri postelje in nekaj skromne opreme. Za ranjence so skrbele negovalke, saj ni bilo stalnega zdravnika. Omeniti je potrebno tudi to, da je bila bolnica med redkimi, ki nikoli ni bila izdana in je ves čas nemoteno delovala.

Po druženju je sledil postanek na bližnjem grobišču, kjer so postavljeni spomeniki v spomin na tiste, ki so bili pokopani v tistem času. Zapeli smo partizanske pesmi in prižgali svečo.