Trg Evrope v Novi Gori

Vsekakor je potrebno imeti do nekaterih pojavov v družbi ničelno toleranco, ne pa jih sprejemati s toleriranjem ali celo nekakšnim razumevajočim opravičevanjem. Tudi kakršnikoli napadi na novinarje, predvsem pa seveda fizični, so absolutno nesprejemljivi. Odgovorno in zahtevno novinarsko delo, kamor seveda štejem tudi vse spremljevalno delo, od snemanja do objav in dela urednikov ter skratka vseh sodelujočih v tem poslu, je, predpostavljam stresno, težko in tudi nevarno.

Tudi mi kot gledalci, poslušalci, bralci oz. na sploh uporabniki različnih novic moramo znati presoditi, kdaj in kakšno podporo rabijo napadeni. In danes je takšen trenutek. Morda celo ne vemo za vsa šikaniranja novinarjev s strani oblastnikov, posameznikov in skupin ter verjetno tudi v njihovih lastnih vrstah.

Morda smo že »malo« pozabili na novinarske podpise v peticiji proti cenzuri in proti pritiskom na novinarje pred leti. To ni čisto prav, ker se zadeve očitno dogajajo tudi danes in ponovno. In to pomeni, da se nekateri problemi niso razrešili.

Povečano število fizičnih napadov na novinarje je zelo slab znak za demokracijo. Še slabše pa bi bilo neodreagiranje vseh pristojnih. Hitro in učinkovito sankcioniranje napadalca ter morebitnih naročnikov je edini pravi odgovor.

Ne smemo se slepiti ali tolažiti, da gre za posamične primere. Nosprotno. Ukrepati je potrebno zakonito, strokovno, hitro in učinkovito. To velja za vse pristojne, od policije do sodstva, pa tudi za najvišje državne organe oblasti, ki morajo zagotoviti ne samo moralno temveč tudi dejansko podporo delovanja novinarjev. Od zakonskih pogojev dela, do dostojnih plač.

Napad na TV ekipo v Novi Gorici dokaz, da tudi barabe vedo, kje so šibke točke demokracije in kako prestrašiti ljudi. Absolutno nesprejemljvo za vse! Če se nismo sposobni pogovarjati z argumenti, potem smo pač tudi mi sami na istem miselnem in vedenjskem nivoju kot tisti, ki situacije rešujejo s silo.

Kot izredno pozitivno pa v vsej situaciji ocenjujem dejstvo, da so novinarji solidarni in enotni v obsodbi dogodka.

Vseeno bi morda pričakoval, da se bo v vsej poletni politični kolobociji bolj jasno oglasil v podporo novinarjem tudi kakšen znan instagramski obraz ali ustavno nepogrešljiv politik. Sama novinarska srenja seveda ne bo mogla rešiti vseh nasprotij, ki so se nakopičila v družbi. Lahko pa o njih poroča, kar korektno dela. Zato pa rabi tudi našo podporo.

Seveda je potrebno tudi v novinarstvu znati ločiti zrnje od plevela. Odgovornost za javno besedo in ravnanja mora biti na visokem strokovnem mestu.

Predvsem pa je seveda treba jasno in glasno povedati, da je vsako nasilje nad vsakim novinarjem nesprejemljivo.

Prepričan sem, da je potrebno vzeti vse novinarje v bran, ko gre za fizično nasilje.

Miloš Šonc, Grosuplje