Predsednik vlade Miro Cerar kot slavnostni govornik v Otoku

Občina Metlika, ZB za vrednote NOB Metlika in Društvo Vranov let so v nedeljo, 25. septembra na partizanskem letališču v Otoku pri Metliki  pripravili osrednjo spominsko prireditev v spomin na osvoboditev zavezniških vojnih ujetnikov v okviru projekta Mednarodna spominska pot zavezništva Vranov let.

Besedilo: Milan Travnikar//Foto: Hermina Golobič

Eduard Verdenjak, predsednik Društva Vranov let in Milan Travnika, podpredsednik društva sta listino častni član Društva izročila Ivanu Grobelniku (foto Hermina Golobič)

Eduard Verdenjak, predsednik Društva Vranov let in Milan Travnikar, podpredsednik društva sta listino častni član Društva izročila Ivanu Grobelniku

Vranov let je projekt, ki ohranja spomin na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev v času NOB. To je spomin na junaštvo slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom tudi za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče.

Pot je posvečena pobegu in osvoboditvi 96 britanskih vojnih ujetnikov iz taborišča STALAG XVIII D v Mariboru. Dogodek je edinstven v zgodovini druge svetovne vojne zaradi množice osvobojenih zaveznikov. Pobeg sta organizirala vojna ujetnika Ralph F. Churches – Vran iz Avstralije in Les Laws iz Anglije. Iz partizanskega letališča Otok so 18. septembra 1944 Britanci poleteli z letali Dacota DC-3 v zavezniško bazo Bari v Italiji.

Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti je bil dr. Miro Cerar, predsednik vlade, pozdravne nagovore pa so imeli Darko Zevnik, župan Občine Metlika, njena ekscelenca Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in  njegova ekscelenca Brent Hartley, veleposlanik ZDA, projekt pa je predstavil Eduard Vedernjak, predsednik Društva Vranov let.

Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek podeljuje srebrno plaketo Vladimiri Škof (foto Hermina Golobič)

Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek podeljuje srebrno plaketo Vladimiri Škof

Na slovesnosti sta Tit Turnšek, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije in Milan Travnikar, predsednik ZB za vrednote NOB Metlika izročila Vladimiri Škof, predsednici Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Metlika srebrno plaketo ZZB NOB Slovenije, Eduard Vedernjak,  predsednik Društva Vranov let in Milan Travnikar, podpredsednik društva pa sta listino častni član Društva Vranov let izročila Ivanu Grobelniku, prejemniki naziva častni član društva pa so še Vili Kos, Tone Kropušek in Jože Berce.

V kulturnem programu na slovesnosti so sodelovali Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, učenci Osnovne šole Metlika in Podzemelj, učenci Glasbene šole Melodiart, harmonikar Marjan Končar, kvartet trobil Mestne godbe Metlika ter mlada pevka Klaudija Vrečič.