Težave nove vlade

Nova vlada dr. Roberta Goloba seveda ni popolna in je tudi zelo daleč od tega. Je pa ob pretkanih politikih, ki so daleč od dobronamernosti in delovanja v korist državljanov, seveda v nezavidljivem položaju. Letos nas še čakajo volitve za predsednika države, državni svet ter župane. Vsekakor dovolj priložnosti za politično napenjanje mišic vseh, ki si prizadevajo priti na različne oblastne stolčke. Hkrati pa za naš skupen ustrezen razmislek o problemih v družbi.
Tudi zato je potrebno seveda takoj in brez odlašanja pokazati svoje znanje, odločnost, pogum in verodostojnost. Tudi seveda rezultate. Metanje polen pod noge, pritlehna ravnanja in podtikanja, celo zavestno nedržavotvorna ravnanja, ki so na meji sprejemljivega, ali pa že krepko čez mejo, so »normalno« delovanje trenutne opozicije SDS in NSl. Vnaprejšnja napoved takšnega ravnanja, je ob formalno zagotovljeni strankarski »državotvornosti« tako ogledalo trenutne opozicije, ki z umazanimi kadrovskimi potezami na RTV SLO, grožnjami z referendumi, ki naj bi sicer bili legalno politično sredstvo, ter še vrsto drugih zadev, poskuša ne le zavirati, temveč celo vračati državo v prejšnje nezakonito in neustavno stanje svoje avtoritarne oblasti.
Seveda je potrebno, da trenutna oblast jasno in energično nastopi proti takšnim poskusom obnašanja bivših oblastnikov, ki ne priznajo, da so izgubili volitve. Kam lahko takšna stanja pripeljejo, imamo »lep primer« v Trumpovi Ameriki, ki je menda »vzor« demokracije vsem na svetu. Od vdora v parlament, do razpihovanja vojn po svetu, iskanja novih sovražnikov v Kitajcih in Rusih, no, tudi v kakšni neenotni Evropi in še česa.
Pa da ne bo vsega kriva opozicija, je le potrebno povedati, da je na začetku izrečena misel o rezultatih nove vlade seveda ključna. Vseeno bo potrebno tudi hitro rešiti probleme, ki se vlečejo že 31 let. Brez zanašanja na tiste, ki so takšno stanje povzročili! Ne mislim samo na opozicijo, temveč tudi številne aktualne »veličine« v državi, ki so svoje pač že »odslužili.« Tako miselno, delovno, napredno, kot tudi ne v korist državljanov.
Pred volitvami smo jasno povedali, kaj zahtevamo. Na volitvah pa smo to z veliko večino potrdili! In predstavniki parlamenta, vlada in vsi pristojni naj to takoj izpeljejo. Vsem janšam navkljub. Prav tako pa je potrebno jasno poudariti tudi to, da naj vsi konkretno odgovorni, ki imajo na vesti kazniva dejanja, za ta tudi odgovarjajo! Pristojni naj vložijo kazenske ovadbe in če je potrebno tudi postopek za odvzem poslanske imunitete za tiste v parlamentu, oz. za druge, ki so že več desetletij nepogrešljivi in rušijo to državo ter ne pustijo dihati državljanom. Naj se za vse izpeljejo ustrezni kazenskopravni, ne samo politični postopki.
Torej kar se tiče rešitve: Janša bo to državo oz. družbo in institucije uničeval v neskončnost. Kadar je in kadar ni na oblasti. Zato je glavni problem še vedno Janša in šele nato vsi ostali. Lep primer njegovega rušenja je RTV. Ampak to je že druga vsebina. Ne moreš graditi temeljev nove hiše na strehi stare. In družbeni problemi se rešujejo v parlamentu! Pika konec! Volitve so bile in stvar je le realizacije. Stvar pravosodja pa je, da loči med političnim in kaznivim delovanjem kogarkoli. In tu imajo tudi sodišča kar veliko dela, če hočemo kdaj postati normalna država. Brez Krivičeve »uravnoteženosti« ustavnega sodišča je ta praksa že na RTV in drugje v državi, v ne samo dveh letih, dokazala, kam to pripelje.
Ko sem pred kratkim pisal o enakopravnosti in ošvrkni vse oblastnike v primerjavi z državljani, sem mislil na to, da je potrebno tudi državo voditi odgovorno, strokovno in državotvorno. Tudi brez pravnih mešetarjev na vseh nivojih in povsod, a vendar pravno odgovorno in neodvisno. Važni so sodelavci, timsko delo in seveda tudi ustrezni jasni predpisi ter seveda odločevalec – minister, ali kdorkoli, ki seveda ni nemočna oseba in izgubljen »revež« v kupu predpisov ali strank. Pa na to, da je npr. Tatjana Bobnar takoj in energično potegnila nekatere poteze, vsi ostali pač še ne. Ne mislim torej samo na vlado.
Ni država spovednica, da tisti, ki so ga vsebinsko zelo polomili, dobijo odvezo in še naprej delajo narobe, ne popravijo napak itd. Ne, država je tudi razvoj, upanje, sociala, varnost, odgovornost in še kaj. Predvsem pa smo država mi, ljudje.

Miloš Šonc, Grosuplje
(Besedilo ni lektorirano)