Mladi borci smo mladinska borčevska organizacija, katere primarni namen je krepitev vrednot NOB med mlado generacijo. Pridruži se nam lahko vsak, ki želi negovati vrednote NOB in je star med 15 in 29 let. Konec novembra smo izvedli prvi dogodek s katerim smo med mladimi širili zavest in znanje o partizanskem odporniškem gibanju.

 V petek, 25. novembra, smo se zbrali v popoldanskih urah na Taboru mladih, ki je potekal na Celjski koči. Na tabor so bili vabljeni vsi dijaki celjskih srednjih šol, tabor nam je pomagalo organizirati Združenje za vrednote NOB Celje, ki so poskrbeli tudi za mentorstvo. Prvi dan tabora smo poslušali predavanje mag. Marijane Kolenko. Zelo dobro je predstavila vrednote NOB in nam jih približala. Večer smo preživeli v družabnem vzdušju in pripravljali predstavitve o narodnih herojih in partizanskih enotah z domicilom na Celjskem. Naslednji dan smo začeli zgodaj s predavanjem dr. Toneta Kregarja, direktorja Muzeje novejše zgodovine v Celju o partizanstvu in drugi svetovni vojni na Celjskem.

Nato smo odšli na pohod proti Svetini. Na Svetini smo se ustavili pri partizanskem obeležju in se poklonili borcem 14. divizije. Tabor smo zaokrožili v soboto popoldan, ko so se nam pridružili člani Kulturno-zgodovinskega društva Triglav. Mladi borci smo pripravili naše predstavitve o narodnih herojih in domicilnih enotah, člani KZD Triglav pa so nam predstavili partizansko orožje, opremo, obleke … Ob zaključku tabora nas je nagovoril tudi generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Aljaž Verhovnik. Na koncu smo udeleženci tabora dobili rdeče nageljne in titovke za spomin.

Alex Wirth,

predsednik Mladih borcev za Savinjsko območje