kosuta

Bolnišnica Košuta

V soboto, 3. decembra je občinska organizacija borcev za vrednote NOB Preddvor (OO ZB NOB Preddvor) organizirala jubilejni 10. zimski pohod k partizanski bolnišnici Košuta, kjer sta bili v viharju druge svetovne vojne, visoko v zatrepu doline Belica Pod Kališčem na Kisovcu (1034 m.n.v.), locirani kurirska postojanka S-19 in partizanska bolnišnica Košuta. Z organiziranjem spominske slovesnosti se članice in člani OOZB NOB Preddvor, skupaj s sotovariši iz drugih organizacij ZZB NOB Kranj, trudijo ohranjati zgodovinski spomin na eno od epopej partizanskega boja proti okupatorju.

Besedilo in fotografije: Damjan Renko

Na izhodišču pohoda nad kmetijo Vaškar v Bašlju se je zbralo trideset pohodnikov, med njimi tudi dva mlada pionirja, ki so se točno ob 9. uri napotili v pohodni koloni proti bolnišnici Košuta. Tu sta jih po slabi uri hoje pričakala dobrovoljna tovarišica Anica Celar-Gorza in predsednik OO ZB NOB Preddvor Marjan Gorza, ki sta pohodnike postregla z okrepčilom in domačimi sladkimi priboljški.

kosuta2Marjan Gorza  je pozdravil pohodnike in predstavil zgodovino partizanske bolnišnice Košuta, ki je delovala od 15. aprila 1944 do konca 2. svetovne vojne. Prvi ranjenci pa so bili vanjo  sprejeti že 19. aprila 1944. Zaradi pomanjkanja zdravnikov so njihovo delo opravljali kar bolničarke in bolničarji. V obdobju  delovanja bolnišnice je umrlo sedem borcev, ki so bili zaradi konspiracije pokopani v bližini pod Kališko skalo (Janez Malovrh, Marija Krmelj, Jože Kolenc, Jože Križaj, Janko Molj in dva neznana borca). Danes so na lokaciji bolnišnice vidni le še posamezni vkopi objektov, ohranjena pa je lesena baraka s štirimi pogradi in takratno ambulantno opremo, za katero vestno skrbi lokalna skupnost skupaj z OO ZB NOB Preddvor. Predsednik Gorza je poudaril pomen obiskovanja pomnikov NOB, saj nam ti posredujejo informacije o zgodovini, ki bi jih moral vsak narod uporabiti pri pomembnih odločitvah o svoji sedanjosti in prihodnosti.

Po že tradicionalnem skupinskem fotografiranju so se pohodniki napotili še do bližnjega grobišča pod »Kališko skalo«, kjer so družno zapeli nekaj partizanskih pesmi in v spomin umrlim borcem tudi prižgali svečo. Tudi letos je bila obujena tragična ljubezenska zgodba partizanskih »Romea in Julije«. Gre za življenjsko zgodbo o dveh zaročencih: mladem partizanskem komandantu 1. bataljona Prešernove brigade Janezu Malovrhu in borki istega bataljona Mariji Krmelj. Partizan Janez je bil ranjen v trebuh nekje v okolici Tržiča, zaradi česar je prispel s svojo izbranko v bolnišnico Košuta. V eni od kasnejših noči je zaradi prehudih poškodb umrl, kar je bil tudi razlog, da si je sedemnajstletna Marija vzela življenje. Na njeno željo so ju pokopali skupaj pod »Kališko skalo«.

Pohod smo zaključili v okrepčevalnici Seljak v Preddvoru v prijetnem druženju.