Ste vedeli, da …?

RTV Slovenija je 23. decembra 2020 predvajala slovesnost v spomin na 30. obletnico plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Veličastni in enkratni zgodovinski dogodek za slovenski narod je tudi tokrat desničarska oblast zlorabila, da bi prikazala Jugoslavijo in socializem v najslabši možni luči. Utrjuje se spoznanje, da bolj kot Slovenija tone v razvojno brezizhodnost, brezposelnost in revščino, bolj mora oblast slikati našo preteklost in socializem izključno v grdi luči.
Oddaja je ponudila veliko namerno izkrivljenih resnic in izbor izključno negativnih spoznanj iz obdobja socializma s postavljanjem vprašanj »Ste vedeli, da …?«. Citirali so Margaret Thatcher z mislijo »Socializem deluje, dokler ne zmanjka tujega denarja«.
Niso pa postavili vprašanj:
1. Ste vedeli, da kapitalizem deluje tudi ko zmanjka denarja. V socializmu je znašal državni dolg 1000 US $ na Slovenca, leta 2020 pa 20.000 US $, torej 20 krat več.
2. Ste vedeli, da brez NOB in revolucije ne bi bilo socialistične Jugoslavije in ne države Socialistične republike Slovenije in zato nikoli ne bi bilo samostojne države Slovenije?
3. Ste vedeli, da se je v socializmu rodilo v Sloveniji letno 36.000 otrok, danes pa le 20.000.
4. Ste vedeli, da primanjkljaj 16.000 novorojencev letno pomeni v eni generaciji (25 let) primanjkljaj 400.000 otrok od novorojenca do mladeniča, ki šele pri 25 letih postane nov davkoplačevalec.
5. Ste vedeli, da država s tem prihrani 4 milijarde letno, kolikor bi znašal letni strošek za vzdrževanje manjkajočih 400 tisoč otrok.
6. Ste vedeli, da so slovenski oblastniki s tem obsodili slovenski narod na postopno izumrtje?
7. Ste vedeli, da je hotel fašizem in nacizem to isto uničenje slovenskega naroda opraviti na hiter in brutalen način? Ste vedeli, da so se partizani temu uničenju Slovencev uprli ?
8. Ste vedeli, da tujim kapitalistom, ki vladajo Sloveniji, ni nič mar, če slovenski narod izumre? Če bo potrebo, bodo mlade delavce pač pripeljali od drugod.
9. Ste vedeli, da je Iskra Delta leta 1985 uspešno zagnala prvo vse-kitajsko računalniško omrežje in jih v Novi Gorici, v najmodernejšem izobraževalnem centru v srednji Evropi, učila računalniških komunikacij? Ali vesta kje je razvojno danes Kitajska in kje Slovenija?
10. Ste vedeli … ?

Boris Nemec, Šempeter pri Gorici