Drago Štefe, predsednik organizacijskega odbora prireditev v Dražgošah in Martin Premk, slavnostni govornik

Več ko 4000 tisoč ljudi se je v sončnem, a mrzlem nedeljskem dnevu udeležilo tradicionalne prireditve v Dražgošah ob 75. obletnici znamenite dražgoške bitke in 60. obletnici prireditev Po poteh partizanske Jelovice. Okrog tisoč pohodnikov, med njimi zelo veliko mladih, je v Dražgoše prišlo iz različnih smeri, 352 pa je bilo tistih, ki so se podali nanajdaljšo, okrog 12 ur dolgo pot po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni.

Med njimi je bil tudi slavnostni govornik, zgodovinar dr. Martin Premk, kustos v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Ta je v svojem govoru nanizal zgodovinska dejstva o vstaji v Poljanski dolini in poteku dražgoške bitke in se v zvezi s tem dotaknil potvarjanja zgodovine in prizadevanj za »spravo«. »Vsi  ljudje bi bili že zdavnaj »spravljeni«, če bi se o drugi svetovni vojni govorilo pošteno in na podlagi dejstev, ne pa z lažmi in sejanjem  sovraštva. Partizani, ki so se borili za svobodo in boljše življenje, ne potrebujejo nobene »sprave«,  ki bi jih enačila s tistimi, ki so se borili za okupatorja,« je med drugim dejal Premk.

Med udeleženci slovesnosti so bili tudi predsednik države Borut Pahor, podpredsednik vlade Dejan Židan, poslanca Alenka Bratušek in Luka Mesec in posebej toplo pozdravljena prvi predsednik države Milan Kučan in častni predsednik ZZB NOB Slovenije Janez Stanovnik.

Venec k spomeniku je položila tudi delegacija ZZB NOB Slovenije

Za kulturni program so poskrbeli Orkester Slovenske vojske, baritonist Tone Habjan in harmonikar Nejc Jemec, recitator Miloš Šmid in učenci podružnične šole Dražgoše. Program je povezoval Andrej Kokot. Posebno vzdušje pa so ustvarile pevke skupine Kombinat s svojimi pesmimi upora.