Besedilo in fotografije: Filip Matko Fickomarjetka-pop

V Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih je Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci, ki ji predseduje Darjan Mencigar, na Martinov večer, 11. novembra, pripravila nepozaben koncert partizanskih in slovenskih ljudskih pesmi, ki jih izvaja Marjetka Popovski iz Izole s svojo pevsko skupino Cvet v laseh (Sonja Bolčič, Zlatka Cerkvenik, Ljubica Filipčič in Franka Lovrenčič).

Koncert v Radencih se sicer ni pričel takoj s partizansko pesmijo, kajti pevski nastop se je pričel s »posegom v zgodovino« veliko nazaj, saj so v uvodu gostje zapele Puntarsko pesem (Le vkup, le vkup uboga gmajna…), ki spominja na čas kmečkih uporov, nadaljevale s glasbenimi spomini na čas prve svetovne vojne in številne padle slovenske fante na mnogih bojiščih(Črni vran, Petelinček, Kaj ti je deklica, Zlati časi) ter nato še na čase druge svetovne vojne s partizanskimi napevi (V temnem gozdu, Šivala je deklica zvezdo, Za vasjo je čredo pasla, Na oknu glej obrazek bled, Počiva jezero v tihoti) do udarnih borbenih pesmi (Bratje le k soncu svobodi, Kovači smo, Katjuša, Hej brigade), pa tudi v italijanščini (Avanti popolo, Bella ciao).

Ker so pevke z Marjetko Popovski doma s Primorske seveda ni manjkala pesem Primorski partizan ter za zaključek še himna Primorcev Vstajenje Primorske. Številno občinstvo je med petjem navdušeno skandiralo, ploskalo, pa tudi s petjem sodelovalo ob znanih napevih. So pa vsi pozorno prisluhnili avtorski pesmi Marjetke Popovski »Kot ena misel«. V njej je izpovedana njena ljubezen do ohranjanja ljudskih in partizanskih pesmi, ki jih z navdušenjem zapoje na številnih srečanjih, proslavah in koncertih.

Da naj partizanska pesem živi še naprej, je v svojem pozdravu na začetku koncerta poudaril že prej omenjeni predsednik Krajevne organizacije ZZB NOB Radenci, ki je bil pobudnik in organizator tokratnega pevskega večera pod naslovom »Šivala je deklica zvezdo«.