Bil je mlad, bil je velik pesnik, bil je revolucionar od mladih nog, bil je borec in zelo mlad je dal svoje življenje zato, za kar se je vseskozi zavzemal, za svobodo, pravico za boljše, lepše življenje. Karel Destovnik Kajuh.

1. gimnazija v Celju, ki je častitljive starosti, se je nekaj časa imenovala po tem velikem človeku, toda časi se spreminjajo in tako se je zgodilo, da je bil njegov spomenik, ki stoji pred šolo tudi ob obletnicah osamljen. Pa je le prevladala zdrava pamet in letošnja proslava je bila nadvse slovesna, bila je daleč najbolj veličastna do sedaj.

Nastopajoči, mladi pevski zbor z recitatorjema iz I. gimnazije, kot predstavniki mlade generacije ter pevski zbor Društva upokojencev Celje kot predstavniki izkušenejše generacije so v sožitju, pod vodstvom mentorice Juane Robida ter dirigentov Tomaža Marčiča ter Milana Kasesnika obogatili kulturni program s pesmijo ter recitacijami našega pesnika. Povezovanje  z veznim besedilom je  lepo izpeljala Marjana Kolenko. Slavnostna govornica,  prof. Metka Hojnik Verdev pa je navdušila z aktualnim govorom, v katerem je izpostavila zgodovinske spremembe in spremembe v našem pogledu na zgodovino.

Predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Celje so položili venec in prižgali sveče. Zbralo se je veliko število mladih, tudi osnovnošolci so bili med njimi, ter starejših je navdušeno spremljalo proslavo.

Besedilo in foto: Branko Verdev