Besedilo in foto: Olga Knez

Vasja Butina iz Ljubljane, ki je v letih 1972 in 1973 služil vojaški rok v Bileći in se je leta 2012 upokojil, je ob 60-letnici ustanovitve PŠRO v Bileći lani izdal knjigo z naslovom Bilečanec Vasja, ki so jo predstavili v Kosovelovem domu v Sežani. Z avtorjem, ki je eden izmed približno 5.600 Slovencev, ki so med služenjem vojaškega roka v SFRJ obiskovali Šolo za rezervne častnike pehote v Bileći v Bosni in Hercegovini, se je pogovarjal prav tako Bilečanec David Terčon iz Sežane. Butina je predstavil spomine na vojašnico in na čas, prebit v slovenski Teritorialni obrambi.

»V zapuščini staršev sem našel lepo urejeno pošto, ki jo je skrbno hranila moja mama dolga leta. Več kot 50 pisem, dopisnic in razglednic. Poleg tega sem pisal tudi dekletu, sedanji moji ženi Zorici in tako je po dokumentarnem gradivu nastala knjiga, ki sem ji dodal še spomine. V veliko pomoč mi je bil tudi dnevnik, ki ga je zelo natančno pisal »pitomec« prav moje 45. generacije Milan Dular. O PŠRO v Bileći je bilo namreč zelo malo napisanega, v Sloveniji pa skoraj nič, čeprav je tam služilo okrog 6000 fantov. Na služenje v domovini sem zelo ponosen in dogodke opisujem s pravim veseljem in ponosom. Šola v Bileći je namreč veljala za eno najboljših šol rezervnih častnikov pehote ne samo v takratni Jugoslaviji, ampak širše in je dobivala odlične ocene v poročilih ruskih in ameriških obveščevalnih služb. Ko si enkrat Bilečanec, si vedno Bilečanec,« je med drugim poudaril Butina.

Knjiga je izšla v samozaložbi, številne zbrane v Sežani pa sta pozdravila tudi predsednik sežanskega območnega združenja slovenskih častnikov Dejan Stančič in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov Sežani Janez Pajer. Večer pa je popestrila ženska pevska skupina »Ho ruk«, ki je nastala prav za to priložnost.